J E N N I F E E R G E

Chokladcupcakes av Tilda

Muffins och cupcakes Permalink0
 
Tilda ville baka med mig igår när jag först tänkt baka bröd bara för att inse att vi inte hade tillräckligt med mjöl... och jag orkade inte gå/cykla och köpa mer.. så det blev muffins, eller rättare sagt, cupcakes istället!
 
Receptet kommer ifrån boken jag gav Tilda i födelsedagspresent: "Baka, baka liten chokladkaka". Och jag måste givetvis poängtera att det till allra största del var Tilda som bakade muffinsarna.. jag hjälpte ju bara till på något hörn.. :) :)
 
Till 12 cupcakes behöver du:
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1½ tsk bakpulver
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk eller vatten
3 ägg
 
Börja med att värma ugnen till 180 grader. Sätt pappersformar i hålen på muffinsplåten. Sila sedan ner mjöl, kakao och bakpulver i en stor skål. häll smör och socker i en annan skål.
 
Vispa smör och socker tills smeten rä blek och fluffig. Blanda i vaniljsocker och vatten eller mjölk.
 
Knäck sedan ett ägg i en kopp och häll detta i smörsmeten. TIllsätt 1 msk av mjölblandningen och vispa. Gör likadant med de alla äggen. Tillsätt till slut resten av mjölet och rör om försiktigt.
 
Dela upp smeten i formarna. Grädda i 12-15 minuter tills bakverken är höga och fasta!
 
 
Såhär fina blev våra! Det var lite bökigt med alla moment, men oj vad god smeten blev.. och oj vad gott muffinsarna luktade! Och så fina de blev. Det blev precis 12 stycken - precis som det stod i receptet! Jag brukar alltid få fler eller färre.. kul!
 
Och vill man ha smörkräm på sina muffins kommer recept för den här:
 
Smörkräm till 12 muffins:
100 g mjukt smör
3½ dl florsocker
1 msk mjölk eller vatten
½ tsk vaniljsocker
Karamellfärg (valfritt!)
 
Lägg smöret i en skål och rör det med en gaffel tills det är mjukt. Sila ner en tredjedel av florsockret och rör om!
 
Sila sedan när resten av florsockret. Tillsätt mjölk eller vatten och vaniljsocker. Rör tills det blir fluffigt och mjukt!
 
Därefter kan du välja att dela upp smörkrämen i olika skålar om du vill ha olika färger på den - alternativt behålla den som den är. Vi lät smörkrämen vara kvar i skålen och hällde i röd karamellfärg så att den blev rosa :) :)
 
 
 
Och när smörkrämen är klar och cupcakesen har svalnat är det bara att bre på smörkräm! Häll sen på strössel om du vill det, elelr annan dekoration.. såhär såg våra ut i alla fall! En till alla i familjen - bortsett från mamma då, för hon tåler ju inte dem.
 
Väldigt goda muffins! Var längesen jag gjorde chokladmuffins och dessa blev riktigt saftiga och goda i smak och konsistens. Kul!
 
Detta får vi (du, Tilda) göra fler gånger! Mums :) :) 
 
 
 
Till top