J E N N I F E E R G E

Bärrutor

Mjuka kakor Permalink0
 
Har du bär hemma, eller i trädgården, eller rentav i skogen, som du inte vet vad du ska göra med, men som du samtidigt är säker på att du inte vill låta gå till spillo?
 
Då har jag ett enkelt och gott recept till dig! Det kommer från tidningen Hembakat och kan varieras hur som helst. De hade blåbär i sina rutor. Jag hade en blandning av klarbär från trädgården plus bär från frysen.
 
Det blev helt enkelt klarbär-, blåbär-, gojibär-, havtorn-, röda vinbär- och björnbärsrutor för min del.
 
Men det är lite väl komplicerat så låt oss kalla det för bärrutor, helt enkelt!
 
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tärna sedan det kylskåpskalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Jag råder er att blanda de torra ingredienserna i en matberedare redan från början så slipper ni nypa ihop det där smöret för hand. Men om ni gillar det så är det fritt fram, men jag tycker inte om att arbeta med kallt smör för hand...!
 
Tillsätt därefter äggen och arbeta ihop allting till en deg. Tryck ut degen i en smord eller bakplåtspappersklädd långpanna, ca 20 x 30 cm.
 
 
Nu ska vi göra havretäcket till rutorna. Smält smöret. Blanda det med havregryn och råsocker. Jag tog faktiskt valigt strösocker och det gick också bra. Plus, att jag hällde i lite kokos i smeten! Det var himla gott tycker jag som gillar kokos, men det behövs givetvis inte..!
 
Därefter. Vänd ner potatismjölet i bären. Kanske behövs det lite mindre potatismjöl om bären är färska, men samtidigt är det inte kul när bären vattnas och mer eller mindre förstör kakan...
 
Fördela bären i långpannan och strö sedan över toppingen över bären.
 
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt den svalna innan du skär den i rutor.
 
 
Voila! Superenkel och supergod. Den går även utmärkt att frysa - vilket jag har gjort. Att äta den varm är nästan godare än att äta den kall. Servera gärna med lite glass eller grädde. Då blir den extra god, tycker jag :)
 
Som sagt. Det går fort att göra denna kaka plus, den går att variera med alla bär! Säkerligen funkar äpplen också i kakan. Det är bara att prova sig fram!
 
Till top