J E N N I F E E R G E

Snabb vörtlimpa

Julbak, Matbröd Permalink0
 
Förra veckan hade vi blingfest med klassen. Blingfest som i att temat för festen var bling och dessutom var det knytkalas så alla skulle ha med sig någonting. Dock behövde det inte vara någon blingig mat.. det hade ju varit liiite jobbigt. Men i alla fall! Då tog jag med mig bröd! Ett vörtbröd och en sirapslimpa.
 
Tänkte ge er receptet på vörtbrödet och sirapslimpan får ni senare. Båda två är såå goda men rätt olika. Sirapslimpan är ljus och söt, vörtbrödet är väl också rätt sött, men mörkt och kryddigt med russin i! Mums säger jag! Detta är dessutom väldigt lättbakat eftersom det inte behöver jäsas - det är gjort på bikarbonat alltså. Om du vill göra ett vörtbröd med jäst och där det dessutom blir två rejäla limpor borde du klicka in HÄR. Det brödet gjorde jag för 2 år sedan och det blev jättegott!
 
Detta recepetet kommer från Hemabakats julnummer från förra året. Där var många bra recept i det numret, liksom alla hembakat nummer såklart men ändå!
 
Du behöver:
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
3/4 dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1½ tsk mald kardemumma
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl) <--- men det går lika bra med julmust så kör på det!
2 dl filmjölk
1 dl russin
 
 
Blanda ihgop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sedan sirap, julmusten och filmjölk och rör ihop alltihopa till en kladdig smet! Sedan häller du i russinen och rör om.
 
Häll smeten i en limpform ca 1½ liter iklädd med bakplåtspapper.
 
Grädda din lilla gulliga söta fina vörtlimpa längst ner i ugnen i 55-60 minuter i 180 grader.
 
Låt den svalna i formen.
 
 
När brödet svalnat helt lindar du in det i en bakduk och låter det stå och gosa till sig ett par timmar innan du skär det i skivor.
 
Väldigt gott bröd och väldigt lättbakat alltså!
 
Det är mumsigt med ost på eller leverpastej tycker jag.. eller bara med smör typ, för brödet i sig smakar så mycket!
Till top