J E N N I F E E R G E

Klassisk blåbärspaj

Dessertpajer Permalink0
 
Denna blåbärspajen gjorde jag i höstas men den har inte fått komma upp på bloggen förrän nu! Nu tycker jag däremot det är dags att den får synas här för den var verkligen jättegod - och mäktig! :)
 
Dessutom är den bra att förbereda! Den kan ställas in i kylen när den är färdig dagen innan för att sedan ätas dagen därpå!
 
Receptet kommer från tidningen Hembakat :)
 
Pajdeg:
150 g smör
2 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
ca 1 dl havregryn
 
Fyllning:
ca 750 g blåbär
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ - 3/4 dl potatismjöl
ca 3 msk vatten.
 
Börja med att smälta smöret till pajdegen och sätta ugnen på 220 grader.
 
 
Blanda det smälta smöret med socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda ihop det till en deg.
 
Tryck sedan ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter i 220 grader.
 
 
När pajskalet är klart tar du ut det och sänker temperaturen på ugnen till 180 grader!
 
Strö sedan på havregryn på pajdegen när den har svalnat lite grann!
 
 
Och nu så går vi raskt vidare till fyllningen!
 
Blanda ca 500 g blåbär, strö- och vaniljsocker i en kastrull. Låt det koka upp och ställ därefter kastrullen åt sidan.
 
Blanda potatismjölet med vattnet och rör ner det i blåbärsröran. TIllsätt sedan resten av blåbären. Häll sedan blåbärsröran över pajdegen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min i 180 grader.
 
Låt pajen kallna och ställ sedan in den i kylen så att fyllningen stadgar sig - eller tills det är dags att äta den!
 
 
Sedan är det bara att hugga in! Den var jättegod men väääldigt mäktigt!! Blåbärsfyllningen var nästan bäst, både söt och blåbärig på samma gång!! Mums :)
 
Dessutom ser pajen väldigt trevlig ut när man tar av formen runtom. För att få den extra festlig kan man ju helt enkelt sätta pajen på ett fint kakfat istället för att ha den kvar i bottnen på pajformen! :)
 
Servera gärna pajen med glass eller med vaniljsås :)
 
 
Till top