J E N N I F E E R G E

Chokladtårta med saltkolasås

Tårtor Permalink0
 
Nu kommer äntligen receptet på min underbara födelsedagstårta! Det kommer från Roy Fares bok "Delicious" och finns i med i något nummer från Hembakat år 2014 också.
 
Så om det finns något du ska fira inför helgen så är detta ett ypperligt tillfälle att prova på denna supergoda, saftiga och mäktiga tårta! Idag hinner du handla ingredienser, imorgon kan du baka bottnarna, på fredag montera ihop kakan och på lördag bjuda på den!! Perfekt!
 
Detta är vad du behöver och skräms inte av den långa listan, det är itne såå svårt, bara en hel del moment:
 
Tårtbottnar:
330 g vetemjöl
400 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g vaniljsocker
10 g salt
3 rumsvarma ägg
350 g rumsvarm mjölk
180 g neutral olja
300 g nybryggt varmt kaffe
 
Saltkolasås:
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör
flingsalt efter smak
 
Marshmallowfyllning:
250 g rumsvarmt smör
120 g florsocker
3 g vaniljsocker
ca 210 g marshmallowfluff
 
Chokladsmörkräm:
300 g mjölkchoklad
4 äggvitor
220 g strösocker
8 g vaniljsocker
1 nypa salt
300 g rumsvarmt smör
 
 
Då sätter vi igång med tårtbottnarna först och främst. Börja med att sätta ugnen på 150 grader på varmluftsfunktionen! Jag har aldrig tidigare bakat med varmluft så det var lite spännande för mig hehe.
 
 
Smörj sedan tre stycken springformar, 22 cm i diamter. Täck gärna dem med bakplåtspapper om du vill vara extra petig.
 
Plocka med fördel fram alla ingredienser och en liten köksvåg så att du är redo för bakandet redan nu!
 
 
Blanda därefter de torra ingredienserna med varandra i en bunke.
 
Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock och jämn smet. Väldigt tjock blev min smet men vänta bara....
 
För nu ska vi nämligen röra ner det nybryggda kaffet i smeten. Gör detta i omgångar och rör i runt hela tiden. Då ska du se att smeten har genomgått en slags förvandling och nu är den helt plötsligt väldigt tunn!
 
Fördela smeten jämnt i formarna och sätt sedan in dem i ugnen. Grädda bottnaran mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Glöm inte kolla med en sticka så att de är klara!
 
Innan du gör någonting mer med formarna ska de svalna. När de väl är kalla och har svalnat helt och håller kan du ta ur dem ur formarna och eventuellt skära till dem om de är ojämna.
 
 
Nu går vi raskt vidare till nästa moment - saltkolasåsen!
 
Jag kan börja med att nämna att bilden till höger är på min brända saltkolasås. Japp, jag lyckades bränna den och gud vad det stank i hela huset sedan. Det var ett rent helvete men det var bara till att börja om från början! Även lilla jenkost kan göra fel uppnebarligen men det är minsann inte kul att diska ur den där kastrullen sen...
 
Hur som helst!
 
Börja med att värma glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socket i omgångar och rör tills blandningen har fått en fin och gyllenbrun färg. Det kan kännas som om det tar en halv evighet men till slut blir det brunt. Passa dig här så att du inte bränner den - men man vill kanske gärna ha lite färg på sin kolasås i alla fall.
 
Därefter tar du bort kastrullen från värmen och blandar ner grädden lite i taget, försiktigt... lägg sen i smöret och rör runt tills allting har smält. Smaka av med salt tills det blir sådär salt som du vill ha det!
 
 
Och nu ska vi då fixa med marshamllowfyllningen! Jag köpte en burk med mashmallowfluff på Sega gubben i Haga/Linne.. men det finns säkert i välsorterade mataffärer också som typ maxi och liknande!
 
Nu ska vi vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Därefter tillsätts marshmallowfluffen och allitng vispas ihop till en slät och fin fyllning!
 
Nu kan du välja att göra två saker.
 
Antingen fortsätta med allting och gå vidare med chokladsmörkrämen som är det som kommer täcka tårtan - eller sätta ihop tårtan för att låta den vila i kylen tills dagen efter då du gör chokladsmörkrämen och då du skall äta den här tårtan. Det får du bestämma själv - men här tog jag paus och monterade min kaka innan jag satte in den i kylen i källaren och fixade det sista innan gästerna kom dagen efter.
 
 
Jag skar till bottnaran lite grann så att de blev någorlunda jämna.
 
Därefter börjar vi med den bottnen som ska vara i botten. Lägg den på ett fat eller något liknande och börja med att bre på marshmallowfyllningen. Tyvärr har jag inga coola bakverktyg till detta, typ en palett elelr liknande, så jag fick nöja mig med en smörkniv. Men det går minst lika bra!
 
Efter att du brett på marshmallowfyllningen så häller du på lite kolasås och brer det över bottnen på samma vis.
 
 
Därefter sätter du på den andra bottnen och gör samma sak med den: först marshmallowfyllning, sedan kolasås.
 
Slutligen kommer den tredje och sista bottnen på på toppen. Här tar du ingen fyllning alls utan istället så kan du bre på fyllning på sidorna för att jämna ut eventuella ojämnheter mellan lagren.
 
Vid det här laget så plastade jag in tårtan och lät den vila till morgondagen och gjorde klart då, men man kan lika gärna göra klart allt nu om man vill och låta den vila eller bara göra klart allt och sen äta!
 
 
Nu ska vi i alla fall göra lite chokladsmörkräm. Då hackar vi först chokladen och smälter den i ett vattenbad. Chokladen ska bli lite ljummen.
 
Lägg sedan äggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skål över ett vattenbad. Låt sockret smälta och vispa med en handvisp mellan varven. Ta bor skålen från värmen och vispa nu med en elvisp istället. Vispa tills marängen är styv och har svalnat.... mums vad detta var gott just saying...
 
Sedan när den är fast så vispar du ner lite av smöret en bit i taget och tar till slut chokladen!
 
 
Och till slut så penslar du på chokladsmörkrämen på tårtan och häller lite kolasås över den. För en extra finish så rev jag lite choklad över också med hjälp av en osthyvel!
 
 Till höger ser ni mammas små glutenfria tårtor. Recept på dem kommer också att dyka upp på bloggisen!
 
Om ni väljer att ha tårtan med smörkrämen på i kylen innan den ska ätas så rekommederar jag er att ta fram den liiite innan fikadags. Annars kan den vara alldeles för hård, men det kan ni säkert avgöra själva.
 
MUMS säger jag och definitivt värd alla de komplicerade stegen!!
 
Om ni provar på tårtan någon gång får ni gärna kommentera eller höra av er för jag är nyfiken på vad ni tycker om den! Även om jag inte hittat på den är det ändå roligt att få höra om!
 
MUMS säge rjag ytterligare en gång.. mäktig men supergod... :) Det var en supernöjd 20-åring som bjöd på denna på sitt lilla kalas :) :)
Till top