J E N N I F E E R G E

Ugnsomelett med spenat och skinka!

Glutenfri matlagning, Ägg Permalink0
 
Tjena bloggen! Om typ femtio minuter ska jag ta spårisen in till stan och möta upp Sofie som kommer hit!! Wihoo hon ska stanna ända tills på söndag, så det kommer nog bli dåligt med bloggande i helgen. MEN! Här får ni ett mömzigt helgrecept som ni kan passa på att prova när jag är borta. För dig som gillar omelett är detta något för dig... fast 10 ggr godare eftersom man gör den i ugn! Och om du gillar räkor mer än vad du gillar spenat och skinka: kolla då HÄR!!!
 
Receptet på själva omeletten kommer från Leif Mannerströms bok "Husmanskonst" och stuvningsreceptet kommer från "Bonniers stora kokbok"!
 
Ugnsomelett till 4 portioner enligt boken:
5-6 ägg
3 dl mjölk
smör till formen
salt och peppar
 
Spenat och skinkstuvning:
500g färsk bladspenat eller 500g djupfryst hackad och tinad spenat
1 msk smör
1 dl mjölk
1 tsk maizena
½ krm salt
½ krm vitpeppar
1/4 krm muskotnöt
 
 
Då börjar vi med le omelett! Wohoowo..
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form (se min fina form ovan hehehe)..
 
Värm upp mjölken till nära kokpunkten. Vispa ägg, salt och peppar lätt med en visp.
 
Häll i mjölken och vispa ytterligare några tag. Därefter häller du smeten i formen.
 
Grädda omeletten i 15-20 minuter, tills omeletten har stelnat och börjat få små bruna blåsor på ytan. Den ska va fast men ändå krämig!
 
 
Och under tiden omeletten gräddas så gör vi lite spenat- och skinkstuvning!
 
Börja med att koka färks spenat. Detta gör du genom att du kokar upp lättsaltat vatten. Därefter lägger du ner spenaten och tryucker ner den under vattnet med en sked. Koka i ca 1 minut tills bladen är mjuka.
 
Häll av kokvattnet och spola spenaten hastigt med iskallt vatten! Häll av allt vatten och krama ur det vatten som är kvar.
 
 
Hacka sedan spenaten fint med kniv. Här skär du även din skinka i bitar. Och kolla så lite spenat det bidde... det var ju jättemycket i påsen men när man hällt ut det och kokat den så blir den verkligen typ 10 ggr mindre!
 
Jaja!
 
Låt spenaten och skinkan fräsa någon minut i smör i en kastrull. Därefter vispar du samman mjölk och maizena och häller ner det i spenaten.
 
Låt den koka upp och rör hela tiden! Sänk värmen och låt spenaten och skinkan småkoka i cirka 3 minuter. Krydda av med salt, peppar och muskotnöt.
 
 
Tadaaa!! Sen tar du ut din fina omelett och när den är ute brer du på din stuvning på den. Därefter: ÄT!
 
 
Väldigt gott tycker jag! Älskar ugnsomelett med stuvning på... räkstuvningen som jag länkade ovan är också JÅÄTTEGOD! Moms fililbaba tycker jenkost. Och man måste ju inte ha stuvning på om man inte vill, man kan servera omeletten som den är men med något annat till.. kanske lite kött... bacon.. fläsk... inte vet jag.. sallad...? Ja, vad ni vill! Väldigt gott är det i all afall och ENKELT eftersom omeletten sköter sig själv i ugnen!
 
Detta blir mitt middagstips till den stundande helgen helt enkelt!
 
 
 
 
 
 

Mat!

Dagar i bilder Permalink0
 
 
Hej bloggen!!
 
Förra veckan beställde jag mat från mathem.se! Då kommer maten hem till en vid en tid man själv väljer. Asså så skönt det var. Jag valde mellan 8-12 och fick sms om att de skulle komma 8.30 (men de kom typ 8.50, men det gjorde inget).
 
SÅ SKÖNT! Det bidde 4 kassar och en 1 fryspåse och jag beövde inte bära nånting och inte packa upp nånting ochi nte packa ner nånting bara klicka på en knapp hemifrån och skriva in mitt kortnr och paya och VIPS så kom de hem med allting!! Jag beställde två dagar innan, men jag tror man kan beställa senast en dag innan. Rekommenderas verkligen!
 
Och om man är ny kund får man 150 kr rabatt om man handlar för 700 kr!! SÅ VÄRT DET! Prova! :) :)
 
 
Men det är ju lite dyrare än att handla på ICA... så idag hamnade jag visst på ICA Olsklroken efter skolan. Och det är ju helt okej liksom, där var inte så mycket folk men vafasen. De hade massa tunga saker billigt denna veckan så jag kunde inte låta bli. 2 kg kycklingfile? Javisst. 1,5 kg köttfärs? Jadå! Och 1 kg linfrön på det, massa morötter, mjölk och fil och ägg och så toapapper.
 
Det blev fan fyra kassar. SÅ TUNGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111111111..
 
Tur det inte är så långt från ICAt till spårvagnen och sen från spårvagnen till lägenheten men fan vilken helvetespromenad!
 
När jag stod och vänta på spårvagnen kom en tant förbi och kommenterade: "Oj det var mycket!" Och jag bara "hehe jaa, tungt att bära..." :D hmm!!
 
Kan man beställa bärhjälp av nån? Eller är det kanske lika bra att beställa från mathem isåfall även om det är dyrare? Elelr asså en bil kanske man ska skaffa så man kan handla. Eller bli kompis med nån granne som har en bil som kan köra mig överallt (= till mataffären alltså för det är bara dit jag vill med bil) hahaha!! Eller skaffa en slav? Hmm. Ska överväga mina alternativ och återkomma senare.
 
Jaja. Jag överlevde och nu är det snart läggdags för majsan! Höresss!

Knaprig långfranska!

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
 
Tjena!
 
Det var längesen det var något recept på bröd i den här bloggen, och särskilt längesen det handlade om min brödutmaning som är fortfarande pågående för den som tvivlar...!! Jaja. I somras bakade jag ett bröd som kallas för knaprig långfranska! Tasty vare och här får ni le recept till 2 limpor:
 
50g jäst
5 dl rumstempererat vatten
2 tsk salt
ca 1,2 liter vetemjöl special
Pensling: 1 ägg
 
 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt sedan lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
 
Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet. Spara dock lite av mjölet, typ ½-1 dl till själva utbakningen.
 
Och PS!!!! vattnet ska ju vara rumstempererat: men ta inte ljummet vatten från kranen: värm lite i mikron eller på spisen. Det är bakterier i det rumstempererade vattnet från kranen.. uuuhhh...
 
Jaja! Arbeta sedan dgen kraftigt. 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
 
Degen ska vara seg och luftig.
 
 
Strö över ett tunt lager mjöl och täck sedan degbunken med plastfolie!
 
Därefter låter du den jäsa i ca 2 timmar.
 
 
Arbeta snabbt samman degen i degbunken och ta sedan upp den på lätt mjölad arbetsbänk. En fördel är att ha den här fina bakmattan från IKEA! Superbra!
 
Knåda degen ett par minuter men kom ihåg att den ska vara ganska lös.
 
 
Forma 2 stycken knubbiga limpor, cirka 30 cm långa på en plåt med bakplåtspapper!
 
Låt dom sedan jäsa UTAN bakduk i ca 1 timme. Mina blev kanske inte jätteknubbiga men de fick ju nu chans att växa till sig under själva jäsningen...
 
 
Men faktum är att mina små limpor blev rätt platta. Hm.
 
Men men!
 
Snitta bröden med en vass kniv eller ett rakblad på snedden på ett par ställen. Pensla bröden med uppvispat ägg!
 
Därefter ställer du en skål med vatten vid sidan av bröden. Sätt in plåten på den nedesta falsen och grädda i ca 1+ minuter på 275 grader. Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen. Låt bröden kallna UTAN bakduk på galler!
 
 
Såhär bidde mina bröd!
 
Enligt boken ska brödet helst ätas dagsfärskt men kan förvaras i brödburk ett par dagar. Jag frös dock in mestadels av brödet,, och det går också bra, men då försvinner frasigheten på brödet tyvärr!!
 
Men... det var ett gott bröd...! :) :)
Till top