J E N N I F E E R G E

Knaprig långfranska!

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
 
Tjena!
 
Det var längesen det var något recept på bröd i den här bloggen, och särskilt längesen det handlade om min brödutmaning som är fortfarande pågående för den som tvivlar...!! Jaja. I somras bakade jag ett bröd som kallas för knaprig långfranska! Tasty vare och här får ni le recept till 2 limpor:
 
50g jäst
5 dl rumstempererat vatten
2 tsk salt
ca 1,2 liter vetemjöl special
Pensling: 1 ägg
 
 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt sedan lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
 
Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet. Spara dock lite av mjölet, typ ½-1 dl till själva utbakningen.
 
Och PS!!!! vattnet ska ju vara rumstempererat: men ta inte ljummet vatten från kranen: värm lite i mikron eller på spisen. Det är bakterier i det rumstempererade vattnet från kranen.. uuuhhh...
 
Jaja! Arbeta sedan dgen kraftigt. 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
 
Degen ska vara seg och luftig.
 
 
Strö över ett tunt lager mjöl och täck sedan degbunken med plastfolie!
 
Därefter låter du den jäsa i ca 2 timmar.
 
 
Arbeta snabbt samman degen i degbunken och ta sedan upp den på lätt mjölad arbetsbänk. En fördel är att ha den här fina bakmattan från IKEA! Superbra!
 
Knåda degen ett par minuter men kom ihåg att den ska vara ganska lös.
 
 
Forma 2 stycken knubbiga limpor, cirka 30 cm långa på en plåt med bakplåtspapper!
 
Låt dom sedan jäsa UTAN bakduk i ca 1 timme. Mina blev kanske inte jätteknubbiga men de fick ju nu chans att växa till sig under själva jäsningen...
 
 
Men faktum är att mina små limpor blev rätt platta. Hm.
 
Men men!
 
Snitta bröden med en vass kniv eller ett rakblad på snedden på ett par ställen. Pensla bröden med uppvispat ägg!
 
Därefter ställer du en skål med vatten vid sidan av bröden. Sätt in plåten på den nedesta falsen och grädda i ca 1+ minuter på 275 grader. Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen. Låt bröden kallna UTAN bakduk på galler!
 
 
Såhär bidde mina bröd!
 
Enligt boken ska brödet helst ätas dagsfärskt men kan förvaras i brödburk ett par dagar. Jag frös dock in mestadels av brödet,, och det går också bra, men då försvinner frasigheten på brödet tyvärr!!
 
Men... det var ett gott bröd...! :) :)
Till top