J E N N I F E E R G E

Fiskgratäng med dillsås

Fisk, Gratänger Permalink1
 
Tjena bloggen! Idag får ni ett recept på fiskgratäng!! Alldeles egen hemmagjord fiskgratäng som är femhundra gånger godare än den man köper färdig (och med tanke på hur god den faktiskt är så..!!) plus inte såå jobbig, även om det är ite pilligt och kräver lite planering!
 
Personligen gillar jag verkligen Findus fiskgratänger, tycker de är jäääättegoda men ville prova på att göra egen! Den blev supergod den med alltså!
 
Till en klassisk fiskgratäng för 4 personer behlver du:
600-700 g fiskfilé, tex rödspätta, gädda, kolja eller sej (jag tog rödspätta!)
4 portioner potatispuré
1 äggula
 
Gratängsåsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong av tärning eller spadet från fiskkoket
2 dl crème fraiche eller vispgrädde
2 krm salt
½ krm vitpeppar
2 msk dill
 
Potatispuré:
1 kg mjölig potatis
2½ dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
 
Pheww!!
 
Börja med att mäta upp din fisk och koka den! Om du har fryst fisk så står det ofa på paketen hur du kokar den bäst.
 
 
Sen börjar vi med potatispurén!
 
Skala potatisen och skär den grovt. Koka bitarna i lättsaltat vatten i 10-15 minuter. Häll av vattnet sen.
 
Därefter pressar du poatisen genom en potatispress eller med hjälp av en potatisstöd eller elvisp! Jag använde elvisp.
 
Ljumma mjölken och blanda ner den i potatispurén. Tillsätt rumsvarmt eller smält smör och rör om. Späd om det behövs med mera mjölk till lagom konsistens!
 
Vispa potatispurén luftig med  vanlig visp eller snabbt med elvisp. Den kan bli seg om den vispas för länge.. det gjorde nämligen jag... hmm... !! Smaksätt sedan MOSET med salt och peppar.

Tillsätt en äggula till din puré och häll den i en spritspåse med eller utan tyllmunstycke.
 
Sedan börjar vi med gratängsåsen! Då smälter du smöret  till såsen i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjöl och rör om väl. Jag tänker mig att om du vill göra den här glutenfri kan du ersätta mjölet med maizena utrörd i mjölk. Späd med fiskbuljong lite i taget och vispa hela tiden så at det inte blir klumpar! Vispa ner crème fraiche eller grädde och ltå såsen sjuda i några miniuter. Smaksätt med salt och peppar och sedan med dill..
 
Så nu ska vi fixa själva alltihopa. Då smörjer vi en ugnsform! Spritsa sedan ut potatispuré runt kanterna i jämna rader. Häll lite sås i botten av formen och lägg i de väl avrunna fiskfiléerna i mitten jämnt fördelade. Slå resten av såsen över fisken.
 
Låt formen stå mitt i ugnen i cirka 20 minuter i 225 grader, tills gratängen fått fin färg och blivit genomvarm!
 
Och om man vill kan man göra gratängen i förväg - då förvarar man den i kylskåp och bör ta ut den 30 minuter före själva gratineringen.
 
 
Tadaaa såhär blev då min fiskgratäng! Kanske inte den snyggaste här i världen men den blev minsann riktigt god!! Fiskgratängsåsen blev typ precis som den man köper.. jag använde creme fraiche till min sås och det ger en god smak tycker jag :) :)
 
Skulle sprits ut potatismosen fin med min wilton-spritspåse (en ordentlig redig spritsare alltså) men ja mitt mos var så segt och kladdigt så det blev ju inget med det typ. Blev SÅÅ kladdig!! Synd ni inte fick bilder på det ;) Men nu har ni ju lärt er av mina misstag och kommer dräför INTE vispa ert mos för länge - eller hur!
 
Men även om moset var lite segt innan så märktes inte det när den väl kom ut. Det var jättegott alltihopa!! Och som sagt: lite pilligt (jämfört med att stoppa in en fryst fiskgratäng i ugnen och vips!!) men det var värt mödan och det var sååå gott! Dessutom, om du bor själv som jag så blir det en heeel del matlådor.. Blink blink!!
#1 - - MammaMu:

Åhhh😋😋kom hem och laga...😋😍❤️

Till top