J E N N I F E E R G E

Veteax

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
 
Brödutmaningstajm!! Det va längesen men nu så kommer här ett recept från min (ö????)kända brödutmaning! För dig som har TOTALMISSAT DETTA checka HÄR för att få ett hum om vad detta är för nåt egentligen!
 
Idag så presenterar vi ett recept på veteax. Det är ett dekorativt bröd som kan vara kul på buffé eller om man vill piffa upp nån rätt eller liknande (typ en enklel soppa + detta bröd kan göra helheten lite roligare!)
 
Här kommer receptet!
2 st veteaxar:
25g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl
Pensling: vatten
 
 
Så lets BEGIN!
 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till fingervärme 37 grader. När det är så lite som 2dl vatten går det enkelt och lätt i micron! Men passa så det inte blir föör varmt.. lätt hänt nämligen..
 
Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och det mesta av mjölet.
 
 
Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl.
 
Låt degen jäsa underbakduk till dubbel storlek, 30-45 minuter!
 
Här ser ni mammas fina äggklocka.. vill ha en likadan...
 
 
Sedan när brödet jäst klart tar du upp det på mjölad arbetsbänk! Knåda den lite granna och dela sedan i 2 lika stora delar.
 
Rulla ut den till långa smala bröd, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 
Skär eller klipp bröden med sneda klipp och för ut dem så de bildar kornen på ett ax. Mina blev lite tjocka kan jag tycka men ändå.. lite veteaxigt blev det väl?!!?
 
Låt sedan bröden jäsa utan bakduk i ca 20 minuter!
 
 
Grädda bröden mitt i ugnen i 250 grader, ca 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och låt grädda i ytterligare ca 15 min!
 
Låt bröden kallna utan bakduk på galler. Därefter.. dags att äta!!!
 
Som sagt: mina blev lite tjockis men ändå veteax-iga!! Tycker det såg lite trevligare ut än vanliga baugetter i alla fall :)
 
Enligt boken så bör brödet ätas nygräddat men kan förvaras någon dag i brödburk! Kan vara bra att veta om man vill baka iförväg till någon bjudning osv.. :) :)
 
Ps glömde säga att de blev goda!! Mums :) :)
Till top