J E N N I F E E R G E

Kejsarbullar

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
 
Glad påsk bloggisar! Idag är det ju skärtorsdag och allt. Någon som klätt ut sig till häxa? No häxdräkt needed för jenkost jag är redan en häxa eller hur var det nu.............
 
Nåväl.
 
Idag bakar vi kejsarbullar tycker jag! Så goda och enkla att göra. Lite pilligt moment när man ska typ pyslsa ihop dom men i will guide you through my vän! Receptet kommer från rutiga bakboken!
 
Till 20 bullar behöver du:
50 g jäst
25 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,3 liter vetemjöl
 
 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, häll i mjölken och värm till fingervärme. Rör sedan ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och det mesta av mjölet.
 
Arbeta degen blank och smidig. Strö över lite mjöl. Täck med bakduk. Jäs degen till dubbel storlek ca 30-45 minuter!
 
 
Stjälp upp lille degen på lätt mjölad bänk! Knåda i resten av mjölet. Visst är det tillfredsställande att knåda sin deg? I löööv it!
 
Dela sedan degen i bitar så att det blir 20 söta små bullar. Nu kommer den kluriga delen.. Forma släta bullar av bitarna. Sedan kavlar du ut dom till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Ni ser ju själva hur runda mina blir. Inte så jätterunda...
 
 
Ok NU kommer det kluriga! För nu ska vi vika ihop kanterna över pekfingret (som du sätter i mitten av cirkeln typ) och ta ihop kanterna så att flikarna går ihop. Det är svårt! Men bara släng ihopa lite så som ajg gjorde.
 
Om du börjar i ena kanten så blir det typ automatiskt en kant bredvid, så tar du den, så tar du nästa osv osv. Så försöker man få till det. Oftast blir det rätt okej ändå när dom har jäst till sig!
 
Aja. Lägg sedan bullarna upp och ned på lätt mjölade bakdukar. Täck dom med en bakduk och låt dom jäsa ca 30 min!
 
 
När bullarna jäst klart vänder du dem försiktigt och lägger dom på plåtar med bakplåtspapper!
 
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader, 10-12 minuter.
 
Sen är dom klara! Så här blev mina. Rätt okej ändå fast inte världens snyggaste kanske. Dock väldigt goda!
 
Särskilt nygräddade! Då smälter ju smöret ååhhåhåhåhåhhåg.håh.åg.hå dregel. Enligt rteceptet bör dom helst ätas nybakade men kan förvaras i brödburk 1-2 dagar. I frys ca 9 månader! Perfekt, så nu är hela min frys full med bullar.. för den här gången! Snart är det väl dags att fylla på igen!
Till top