Glutenfria minisemlor med choklad

Ser ni? Min maskin är tillbaka! Och inte nog med att den är tillbaka - den är heeeelt ny! Inte smörjd med nån dum smörja eller liknande. Den är ny! Och det bästa av allt:
Den låter inte längre!
Ett mirakel! Jag ber till gudarna att den aldrig mer igen kommer att låta :) :)
Den nya maskinen invigdes i söndags då jag och William bakade semlor! Jag var så fruktansvärt semmelsugen och baksugen för den delen så det passade perfekt att göra semlor! Hade dessutom fått tidningen "Hembakat" i fredags med massa varianter på semlor.. så en sådan blev det - fast med glutenfrisemmeldeg att utgå ifrån.
Den glutenfria degen kommer fårn boken "Baka glutenfritt". Jag gjorde dubbel sats av receptet nedan:
10-12 st stora semlor (ca dubbelt så många om du gör mindre semlor)
25 g jäst
75 g smör
2 ½ dl mjölk
1 msk Fiberhusk
1 dl socker
knappt ½ tsk hjorthornssalt
1 krm salt
1 ägg
8-9 dl glutenfri fin mjölblandning
1 ägg till penslingen
ca 150 g mandelmassa till fyllningen
ca 1-2 dl grädde till fyllningen
ca 1-2 dl grädde till fyllningen
ca 25 g choklad till fyllningen

Börja med att smula ner jästen i degbunken. Smält sedan matfettet och tillsätt mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt Fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sedan socker, hjorthornssalt, salt, ägg och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl tills det är dags att rulla bullarna :)
Arbeta degen väl i maskin och låt degen sedan jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Därefter skär du den antingen på mitten och sedan i jämnstora bitar, eller så skär du den i jämnstora bitar från början. Jag valde att göra några stora semlor, men mest små. Jag fick ca 25 stycken då (men tänk på att jag dubblade satsen). Kom ihåg att bullarna jäser så gör de inte allt för stora.. semlor i sig är ju rätt mäktiga :) :)
När du format bitarna till släta, fina bullar lägger du dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Jäs bullarna övertäcka i ca 30 minuter.

Grädda bullarna i mitten i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter (mina blev klara efter ca 6-7 så håll koll!). Och jag glömde såklart pensla bullarna med ägg, men det får du gärna göra om du vill innan de åker in i ugnen. Det är dock inget måste och jag tycker nästan det var godare utan penslingen. Men det känns så surt när man glömmer något så lätt!
Men som sagt, håll koll på bullarna för det är inte alltid de tar så lång tid på sig att bli klara.. och det är ju inte så kul att bränna dem (trust me I know..)

Därefter är det dags för det roliga! Eller kanske inte genast därefter, utan efter att de har svalnat.
Då skär du bort toppen på bullarna och väljer själv hur tjock eller smal den ska vara. Jag gjorde mina toppar rätt tjocka eftersom jag stansade ut dem till hjärtan med en pepparkaksform. Bullarna var nämligen inte breda nog så jag var tvungen att göra tjocka lock.
Vill man inte ha hjärtlock så är det helt okej. Jag tycker det är sååå fint så för mig är det ett måste! :) :)

Därefter är det dags att fylla semlorna med mandelmassa! Om man vill kan man gröpa ur bullarna och blanda inkråmet från bullarna (alltså "degen") med mandelmassan och sen lägga tillbaka en klick i hålet. Det gjorde jag förra året jag gjorde semlor men idag gjorde jag på ett annat sätt!
Ville nämligen att de skulle smaka mer mandelmassa så jag tog en bit mandelmassa, plattade ut den, skar sedan en grop i bullen, lade ner mandelmassan och lade på locket! Ni ser som det ser ut på bilden till vänster - så gjorde jag!
Tänkte först inte göra någon grop utan bara lägga på mandelmassan - men då ville den inte fastna. Det kan därför vara bra att faktiskt göra en grop och låta "locket" agera som tyngd och hålla mandelmassan på plats :) :)
När det är klart är det dags att vispa grädde och klicka på den. Jag spritsade på min. Har inte riktigt fått in en bra spritningsteknik men det blev så "klickar" eller "bollar". Ganska fint, tycker jag! :)

Och här kommer vi till den nya delen! Detta hittade jag i tidningen Hembakat - Minisemlor med choklad, kallade de dem. Du gör alltså precis som vi gjort fram tills nu bara det att du ringlar på smält choklad på grädden!
Jag smälte min choklad i micron. I recptet står det mörk choklad, men jag hade bara ljus hemma och det gick alldeles utmärkt det också!
Ringla på chokladen med hjälp av en gaffel och ringla på så att det bildar ett fin mönster.

Jag gjorde bara 6 semlor och fick ganska mycket choklad över vilket gjorde att semlorna fick massor med choklad ringlat på sig! Men jag tyckte det blev fint och främst av allt så blev det gott! :) :)
Sätt sedan på locket och ställ dem i kylen tills de ska ätas :) Givetvis kan de ätas genast, men jag tyckte att chokladen behövde kyla ner sig något innan vi högg in.

Precis innan servering (gör du det tidigare så smälter florsockret - det blir typ genomskinligt på ytan) så pudra över florsocker med hjälp av en sil! Pudra på mycket! Eller ja. Så mycket som du tycker är lagom...
Såhär fina blev mina! Med sina hjärtlock!
Och inte nog med att de blev fina - de blev jättegoda också.
Detta recept på glutenfri semmeldeg är jättebra! Degen blir lätthanterlig och väldigt väldigt saftig! Mums mums! :)
Och vet ni vad det bästa är?
Vi har massa bullar kvar i frysen så det är bara att ta fram, tina och göra nya semlor när man är sugen... :) :)
I löööv semlor... ♥