J E N N I F E E R G E

Långpannefranska!

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
Nu med min bästis assitenten tycker jag det sitter finfint med lite brödBONANZA här på bloggen! Detta receptet kommer från den uuuunderbara boken "Rutiga bakboken" och blev så himla himla gott. Enkelt var det också, eftersom det bara skulle ner i långpannan!
 
Till 30-40 bitar behöver du:
50 g jäst
50 g smör eller ½ dl olja
6 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
1 dl vetekli
ca 1,2 liter vetemjöl
 
Till penslingen:
mjölk eller 1 ägg
vallmofrön
 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke Smält magarinet och häll på vätskan. Om du istället använder olja så blandar du oljan direkt med den vätska du valt! Värm degspadet till fingervärme. Lös sedan upp jästen i lite av degspadet och häll ner resten av degspadet.
 
Tillsätt salt, socker, vetekli och mjöl. Arbeta degen kraftigt, men den bör vara ganska så lös!
 
Häll sedan degen i en välsmord långpanna, cika 30-40 cm! Platta ut degen med en mjölig hand så den blir jämn och fin. Markera små knubbiga rutor med en mjölad eller oljad kniv. Nagga sen degen med en gaffel och täck den med en bakduk! Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
 
När ditt bröd jäst klart så penslar du det med mjölk eller uppvispat ägg. Därefter strör du över riiiikligt med vallmofrön. Muuuums!
 
Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader, ca 15 minuter!
 
Tadaaa!
 
När brödet är färdigt så stjälper du försiktigt upp brödet, vänder på det och låter det kallna utan bakduk på galler. Sen är det bara att smaka av de söta små rutorna du gjort!
 
Som sagt: väldigt gott och väldigt enkelt. Vallmofröna är pricken över i:et! Prova vet ja! ❤ även om du inte har en assitent så looovar jag att det blir bra ändå!
Till top