J E N N I F E E R G E

Glutenfria blåbärssemlor!

Bakelser, Glutenfri bakning Permalink0
Semmeltisdag idag! Eller snarare, fettisdag! Har ni ätit någon semla? Det har inte jag för jag åt ju min i söndags. Såhär bidde dom, jag provade på en ny sort där man har blåbär i grädden och pyntar med blåbär. Jag skar ut locken till hjärtan och så bjöd jag på mitt hjärta - Joel :-) Receptet kommer från hembakat: såklart.
 
Till 6 st:
70 g smör
2½ dl mjölk
25g jäst
½ msk fiberhusk
½ dl vit sirap
1 tsk kardemumma
4-5 dl Sempers finxmix
1 ägg till pensling
 
Till fyllningen:
½ dl inkråm från bullarna
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
½ dl florsocker
2½ dl vispgrädde
2 msk blåbärssylt
färska blåbär + florsocker till garnering
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme. SMula ner jästen i en bunke och lös sen upp den i vätskan. Tillsätt fiberhusk, sirap, kardemumma och större delen av det glutenfria mjölet. Arbeta samman till en fin deg som släpper kanterna i bunken, gärna i maskni som jag wiho!  Låt den sen jäsa i 30 minuter under bakduk.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda fina bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtpspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dem i 250 grader i mitten av ugnen 5-7 minuter! Låt dem svalna innan du skär lock av dem.
 
Ta inkråmet och blanda det med mandelmassan och övriga ingredienser, bortsett från sylt och grädde. Lägg fyllning i dina urgröpta bullar. Vispa grädden och blanda ner sylten. Spritsa eller klicka ut grädden på bullarna. Sätt sedan på dina lock som du med fördel kan skära ut till hjärtan. Dekorera med blåbär och sikta över florsocker: sen är de redo för förtäring!
 
Mums! Jag provade en ny spritstyll som jag fick i julklapp. Det var riktigt fin sprits på den, dock lite svårt att kontrollera men det får jag öva på helt enkelt. Det var väldigt gott med blåbär i grädden och som tillbehör, det gjorde semlan mindre söt och mer syrlig och balanserad på nåt sätt. Samtidigt som den behåller det klassiska och inte är alltför förändrad som vissa semlor är idag (de kan ju knappt kallas för semlor liksom!).
 
Idag bidde en lång dag på jobbet och tåget var inte framme i Ängelholm förrän 19.30.. så nu på kvällen har jag bara lagat mat, ätit och tagit fram kläder till imorgon. Det får bli sängen redan nu så jag orkar träna imorgon. Hoppas ni har haft en fin dag.❤
Till top