J E N N I F E E R G E

Lussekatter med kesella

Bullar, Julbak Permalink0
 
Då var det dags alltså.
 
Igår.
 
Mitt superbak!
 
Jag tänkte baka jättemycket efter att jag hade jobbat färdigt på bibblan. Kom hem och åt och sen var det bara dags att sätta igång.. fast... jag insåg att jag hade glömt att be pappa köpa kesella på morgonen när han skulle handla.. och det behövde jag givetvis till mina bullar. Så jag hoppade in i bilen med Tilda som sällskap och körde och köpte två burkar kesella. Jag gjorde nämligen dubbel sats.
 
Väl hemma satte jag äntligen igång! Lussebullar blev det - med kesella, såklart. Supersaftiga och goda. Receptet kommer från boken Sju sorters julkakor! Fin bok med massa juliga recept.
 
Saffransbröd med kesella:
1 g saffran
5 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst
250 g Kesella
½ tsk salt
2 dl ströscoker
2 ägg
14-15 dl vetemjöl
Pärlsocker
Russin
 
Börja med att lösa saffrandet i ½ dl ljummen mjölk. Smält sedan smöret i en kasturll. Häll i resten av mjölken och saffransblandningen och värm till fingervärme. Smula ösnder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet.
 
Rör ner Kesella, salt, socker och 1 ägg. Om man vill ha russin i sina bullar är det nu de hälls ner i så fall.
 
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen väl. Låt den jäsa i 30 minuter.
 
 
Trettio minuter varo gångna när min deg ser ut som den gör på bilden till vänster. Ja.. 1-0 till degen om man säger så. Jennifer låg i underläge! En megadeg som vuxit ut ur bunken, som maskinen inte riktigt klarade av och som jag knappt klarade av. Och jag klarar ju ändå allt så då är det verkligen illa!
 
Efter massa sjå med knådandet blev den äntligen hanterbar. Åhh!! Tacka vet jag bakmattan, även om den var ganska störig när den inte ville ligga still.. irritationen växte hos Jenkost men jag lugnade ner den så bra jag kunde. Tyckte jag lyckades bra! :) :)
 
Aja. Nästa steg i bakandet är alltså att ta upp degen på mjölat bord och knåda in mjöl i den ås den blir smidig och bra. Sen är det bara att göra lussekatter eller vad man nu vill av den! Och när det är klart så lägger du en bakhandduk över och låter degen jäsa i ytterligare 30 minuter!
 
Och snacka om att det tog en halv evighet för mig att bli klar med dem! Usch! Fick nästan lite avsmak för lussebullarna... väldigt segt men det gick ju..! Och till slut gjorde jag en flätad krans av degen som blev över så jag kunde bli av med den fortare! Mohaha! Så här vann Jennifer alltså över degen.
 
Ställningen är nu 1-1.
 
 
Garnera bullarna med russin, eller pärlsocker och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 6-10 minuter, i 225 grader. Om du gör en krans eller ett bröd eller något större så grädda den i 15-20 minuter, i 200 grader.
 
Först tyckte jag mina bullar blev jättefula. De var så tjocka. Så inte vackra. Skitfula bullar. Ville helst kasta plåten i marken och gå därifrån. 2-1 till degen. Att min krans var ganska ful den med gjorde inte saken bättre.
 
Frågade mamma, pappa och Tilda vad de tyckte om dem. De tyckte de var fina. Vet inte om de var snälla eller om de var ärliga, men det hjälpte faktiskt. Och när jag lade upp dem på brickan insåg jag att de inte var så dumma ändå.
 
Och när jag smakat dem.
 
När jag smakat dem.
 
Så stod det 10-2 till Jennifer.
 
 
Och kransen var inte så dum den heller. Visserligen smakade jag aldrig den men helt okej fin blev den!
 
Frysen är nu fylld med 6 påsar lussebullar. 6!!!!! Varav 2 är kransbitar, men de smakar ju som lussebullar. Vi kommer få äta lussekatter tills det blir påsk... inte mig emot..! :) :) 
 
Vilket sjå det var att göra alla dessa lussebullarna men de blev verkligen jättegoda! Riktigt saftiga. Tror kesellan gjorde susen! Och smöret. Superbra recept! Och råder er att endast dubbla receptet om ni har en maskin som tåler dne mängden deg.. det gjorde inte min.. så det blev inte kul att rengöra den sen för det satt deg inuti maskinen nästan! Ischi!
 
Mums på lussekatterna, i alla fall! :) :)
 
 
 
Till top