Vitt formbröd

Då var det dags! Kapitlet med matbröd i "Rutiga bakboken" inleds med ett bröd som kallas för "Vitt formbröd" och detta bakade jag igår som inledning på min brödutmaning. Ett bröd med mycket vetemjöl och ganska lite fibrer.. typ som vanliga rostbröd!
För 2 limpor behövs:
25 g jäst
25 g smör eller 2 msk olja
6 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1½ liter vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en matberedare eller en bunke. Brödet blir inte så kladdigt så jag tror inte det är några svårigheter att baka ut det för hand men jag använde i alla fall maskin för det trivs jag bäst med :)
Smält därefter margarinet i en kastrull och häll på vattnet. Använder du olja blandar du istället oljan direkt i vattnet. Värm upp degspadet tills det är fingervarmt, 37 grader.

Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spara cirka ½-1 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta sedan degen 3-5 minuter. Mer än 5 minuter ska man inte arbeta den för då kan det sluta med att bröden inte höjer sig under jäsningen eftersom glutennätet i degen kan slitas sönder..
Strö lite mjöl över degen och lägg en bakdduk över. Låt degen jästa i rumstemperatur tills den blivit dubbelt så stor, ca 30-45 minuter.

När degen jäst klart arbeta degen i maskinen (eller för hand om du inte gör brödet i maskin) någon minut så att degen samlas ihop. Ta sen upp den på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av mjölet tills degen är blank och smidig. Den bör inte fastna varken på händerna eller på bänken.

Ett tips för att få bättre bröd stod i boken där de nämner att formbröd (som dessa) och limpor får bättre höjd om man först plattar ut degen och sedan rullar samma den igen. Så det gjorde jag. Först plattade jag ut degen (med hjälp av en kavel) och sedan rullade jag ihop dem. Väldigt smidigt faktiskt, har inte gjort så tidigare så det var ett mycket bra tips!
Täck formarna med en bakduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.
I väntan på att bröden ska jäsa kan du sätta igång ugnen på 200 grader och låta gallret vara i botten av ugnen.

Grädda sedan bröden i 200 grader i 15 minuter på nedersta falsen. När dessa 15 minuter har gått flyttas gallret och bröden upp en fals och gräddas i 15 minuter till. Strax innan bröden tas ur ugnen penslar du dem med lite vatten.
Låt formarna stå några minuter innan du stjälper upp bröden på galler. Låt sedan bröden kallna under bakdukar.

Och när de väl är kalla är det bara att skära brödet i fina skivor! Brödet håller sig i brödbruk eller platspåse i cirka 3-5 dagar och i frys håller det i ca 9 månader.
Brödet blev faktiskt väldigt gott, mycket godare än vanliga rostbröd som man köper.. det enda negativa (om vi ska jämföra med "köpebröd") så är skivorna väldigt små... men det är gott, även om man inte rostar det men det blir såklart som allra bäst om det faktiskt rostas.. ytterligare ett minus för att det bara innehåller vetemjöl men ett plus för att degen var smidig och lätthanterlig!