J E N N I F E E R G E

Köttbullar!

Glutenfri matlagning, Köttfärs Permalink0
 
Det stod fil och macka på matsedeln igår.. något jag absolut inte var sugen på, särskilt inte då jag åt det i skolan också. Så direkt när jag kom hem, vid fem-tiden ställde jag mig för att göra köttbullar. Visserligen tog det en halv evighet kändes det som, åt gjorde vi först vid halv sju men gott var det! Så det var deeefinitivt värt det! Och det är egentligen inte så himla komplicerat eller jobbigt.Bara att rulla lite. Och steka dem. Sen in i ugnen så blir allting perfekt!
 
Köttbullarna var givetvis glutenfria och jag tänker ge er ett recept på glutenfria köttbullar som kommer från "Glutenfria kokboken"! Jag tog dubbelt så mycket än vad som står i receptet.. svårt att avgöra hur mycket som behövs, men 400 g färs till 4 personer kan nog vara lite lite faktiskt.. men det beror ju på hur mycket man äter! Men dubbla gärna receptet annars, om det låter lite..

Till ca 4 portioner:
2-3 msk Fibrex flingor
1½ dl mjölk eller vatten
400 g färs (jag hade blandfärs - blev mycket gott!!)
1 tsk salt
1 ägg
1-2 krm svartpeppar
1 finhackad gul lök
 
 
Börja med att sätta ugnen på 100 grader.
 
Blanda sedan Fibrex flingorna med vätskan. Detta är en utdrygning till köttbullarna (finns fler varianter på utdrygning om man inte har Fibrex hemma). Låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter.
 
Rör ner färs, salt, ägg, peppar och lök i utdrygningen. Arbeta färsen jämn och smidig, men rör inte för länge så att den blir trådig!
 
Forma sedan färsen till lagom stora köttbullar med antingen händerna eller med två teskedar.. jag tycker det är lättast att göra med händerna, trots att man blir så kladdig... jag är ju lite allergisk mot att bli kladdig om händerna men det är smällar man får ta om man vill göra köttbullar! :) :)

Bryn sedan matfett i en stekpanna. Lägg i så många köttbullar som får plats och stek dem tills de har fått en fin yta på alla sidor. När de har en fin yta lägger du dem i en ugnsfast form, eller en plåt och sätter in dem i ugnen. I ugnen "steks" de klart och du kan nu lägga på nya köttbullar i stekpannan. Jag brukar rulla mina köttbullar efter hand, men om man vill kan man rulla klart alla innan man börjar steka och därefter fylla på med köttbullar så länge det går.
 
När alla köttbullar har fått fin yta och är i ugnen är de redo att ätas!
 
 
De blev supergoda! Vi åt våra med ris till och brun sås. Och råa morötter, sallad, syltlök och saltgurka.. mm.. saltgurka.. och lingon hade vi SJÄLVKLART till också. Det är ett måste. I alla fall enligt mig. Kanske inte enligt alla i vår familj! Hehe! :) :)
 
Supergoda köttbullar! MYYCKET godare än Mamma scans! Nej heja Mamma Jenkosts köttbullar! De är bäst. Typ... om inte Mamma Mammas är ännu bättre... eller Mamma Mormors... ja... finns en hel del goda köttbullar här i världen... :) : )
 
 
Till top