J E N N I F E E R G E

Chokladmaränger

Godis Permalink0
Ja, eftersom jag skrev att vi skulle göra tillbehör till efterrätten och inte själva efterrätten elimierade ju det vissa alternativ på vad det nu kan ha varit som jag och Tilda gjorde.. men tiden är inne för att berätta detta..vi gjorde nämligen.. chokladmaränger!! Japp japp, det kanske ni förstod av ingredienserna ovan att döma, men det struntar väl jag i (titeln avslöjar kanske också en del höhö).
 
Det var både knepigt och lätt att göra maränger, men inte så svårt som jag trodde. De svåraste momenten är väl att dela äggula och äggvita samt att vispa över sjudande vatten (mest för att man får så ont i armen). Men det var värt allt besvär, för igår så provsmakade vi en maräng. Om den var god? Jaaa!! Säkert ännu godare med mörk choklad, vi tog nämligen ljus. Våra maränger var gaaanska stora.. så om ni gör samma recept med samma mängd kanske ni får fler.. då kan det behövas mer än en plåt. Vill man inte ha så många och vill att alla ska få plats på en plåt går det givetvis bra att halvera receptet nedan :) :)
 
Till ca 20 maränger behöver du:
6 äggvitor
4 dl socker
100 g choklad
 
 
Häll äggvitor och socker i en metallskål. Sätt sedan skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 5-10 miunter (vi vispade i 7 minuter, jag och Tilda)
 
Tag skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock.
 
Smält chokladen i ett vattenbad (över samma kastrull som innan, så sparar man disk!!).
 
 
Häll i den smälta chokladen i den avsvalnande marängsmeten.
 
Rör om 1-2 gånger så att smeten blir randig, men inte helt brun.
 
Klicka ut i högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 125 grader i drygt en timme.
 
 
Sedan är det bara att ta ut dem, låta svalna och njuta! Ät som de är eller tillsammans med glass eller något annat smaskigt som passar med maränger. De var väldigt goda i alla fall och jag tror att de hade varit ännu godare med mörk choklad i smeten istället för med ljus!
 
Dessutom fick de lite roligare form än de köpta.. finfint!! :) :)
 
 
Till top