Flätat vitt bröd

Ett bröd som tydligen är judiskt från början bakade jag i söndags.. det tog sin lilla tid men det gick bra! Och gott blev det.. förresten så har min kära köksmaskin börjat krångla... den gnisslar och har sig.. mailade netonnet igår och de svarade idag att man måste skicka in den.. buhuu.. så vi ska skicka tillbaka den och se vad som händer.. hoppas de lagar den eller att jag får en ny. Om jag ska baka bröd under tiden den är borta får jag använda den gamla... :) :)
Till 1 limpa behöver du:
25 g jäst
4 dl vatten
ca 1,3 dl vetemjöl
100 g smör
2 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
25 g jäst
4 dl vatten
ca 1,3 dl vetemjöl
100 g smör
2 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
Ljusa vallmofrön/sesamfrön
Smule aner jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda i lite av mjölet och rör till en lös deg.
Arbeta samman matfett, salt, socker och lite mjöl till en grynig massa i en matberedare eller i en annan skål. Blanda ner den i degen. Kan säga att jag inte fattade detta så jag hällde ner allting rätt ner i smeten.. och det gick bra det med, men kanske hade det blivit skillnad på brödet i slutet om jag gjort som man skulle? Hmm hmm :) :)
Tillsätt sedan ägget och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.

Ta sedan upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
Dela sedan degen i 4 delar och fläta de 4 delarna till en fyrfläta. Att fläta degen var svårare än jag trodde.. fick göra om det.. hmm.. inte så kul. Tyckte dessutom inte den blev så himla snygg sen heller. Men bättre än vad den va från början!!
Lägg sedan flätan på en plåt. Låt brödet jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg eller vatten och strö frön över. Jag tog sesamfrön eftersom jag hade kvar sedan jag bakade Sesambröd.. :) :)
Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter. När 15 minuter har gått så sänk värmen till 175 grader och grädda flätan i ytterligare ca 30 minuter.

Sedan är det bara att låta brödet svalna!! :) :)
Det blev faktiskt inte så himla fult ändå, fastän jag inte gillade flätan.. lite platt och lite lågt men ändå fint.. ja!
Och det var faktiskt gott!! Men tyvärr får det minus för vetemjölet och sockret.. annars var det gott!! Lite väl mycket sjå med flätan kanske.. men men! :) :)