J E N N I F E E R G E

Grekiskt oliv(ägg)bröd

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
 
Ännu ett bröd som jag bakade i söndags! Ett bröd som egentligen innehåller oliver, men jag bytte dem mot ägg eftersom jag inte gillar oliver.. det stod nämligen i receptet att man kunde göra så... jag tyckte i vilket fall som helst att det var spännande att göra ett bröd med fyllning! :) :)
 
Till 1 limpa behöver du:
25 g jäst
2 ½ dl yoghurt naturell
½ tsk salt
2 msk olja
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g urkärnade oliver
eller
2 hårdkokta ägg och 1/4 tsk dragon
 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt yoghurten och rör tills jästen är upplöst.
 
Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt. Den bör vara ganska fast. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 60 minuter.
 
 
Knåda in resten av mjölet på arbetsbänken. Ta undan en bit av degen.
 
 
Kavla ut resten till en rektangulär platta, cirka 20 gånger 30 cm. Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen eller lägg ut hackat hårdkokt ägg och häll dragon över. Rulla ihop degen som en rulltårta.
 
Lägg rullen på en plåt. Forma resten av degen till 2 smala rullar, något längre än den fyllda degrullen. Sno dem om varandra och lägg ovanpå degrullen.
 
Låt brödet jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.
 
 
Grädda brödet i nedre delen av 200 grader i ca 30 minuter.
 
Detta bröd blev kanske inte liiika fint som det andra.. det var jättesvårt att rulla degen för jag hade nog för ilte mjöl i.. men det fick en speciell smak av äggen inuti... ja jag tyckte det var gott men lite ovanligt! Och kanske lite väl jobbigt att fibbla med.. särskilt en söndagkväll när man är trött.. :) :)
 
Annars var det enkelt - bara att röra ihop ingredienserna ju! Och inget socker.. men det där förbannade vetemjölet.. äsch.. det var ju rätt gott ändå och det är väl det som är huvudsaken? :) :)
 
 
Till top