J E N N I F E E R G E

Grovt glutenfritt bröd

Glutenfri bakning, Matbröd Permalink0
 
Då var det dags för lite glutenfri brödbakning! Denna gång med en massa konstiga, men ack så roliga mjöl. Det är inte billigt så för mig som numera är fattig student och inte glutenintolerant.. tja jag får nog helt enkelt hoppa över det här! Får baka såna lyxbröd när jag är hemma - här gäller bara vetemjöl. Och lite till :) :) !
 
Hur som helst! Detta recept kommer från boken "Gott bröd". Det var väldigt enkelt - trots de knepiga mjölsorterna.
 
600 g vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
35 g melonkärnor
25 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över brödet.
 
Förresten så hade vi inga boveteflingor hemma - så jag ersatte dem med samma mängd glutenfria havregryn. Det funkade också!
 
 
Som ni ser är detta ett recept där man väger allting i gram. Detta kanske kan verka avskräckande, men det är faktiskt väldigt enkelt. Jag tycker ärligt talat att det är rätt roligt att väga alla ingredienser, men sen så är jag också ganska bakskadad..
 
Det enda du behöver är en köksvåg och ett fat/en behållare som du kan lägga det du ska ha i. Det tar lite tid, men det är det värt. Brödet blir mer precist och därmed godare! Jag har ett recept på muffins där allting mäts i gram - det ska jag testa en dag.. spännande..
 
Hur som helst!
 
Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör runt så att jästen löser sig.
 
 
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en slät och ganska så lös deg. Den ska inte gå att forma!
 
Det röda/bruna på bilden påminner om kanel i färgen, men är i själva verket nyponskalsmjöl! Det hade en vääääldigt speciell doft! Häftigt :)
 
 
Häll smeten i en smörad form, ca 1 ½ liter. Strö över boveteflingorna eller havregrynen.
 
Låt sedan degen jäsa i cirka 2 timmar under en bakhandduk.
 
Grädda därefter brödet i 175 grader i cirka 75 minuter.
 
 
Och låt gärna brödet stå där i alla de där 75 minutrarna - jag tog ut mitt lite tidigaer och det sjönk ihop något efteråt. Det är svårt det här med bröd! Men det är i alla fall mitt tips - dock skiljer det sig åt från ugn till ugn!
 
Låt brödet svalna och vila innan du skär i det. Det får gärna gosa in sig i en bakhandduk tills nästa dag :)
 
Därefter är det bara att äta! Eller frysa in - glutenfria bröd håller sig inte så länge som färska.. de blir snabbt torra. Som sagt, ett enkelt och gott bröd :)!
 
 
Till top