J E N N I F E E R G E

Stjärnkakor

Småkakor Permalink0
 
Igår kunde jag äntligen baka!! Som jag har längtat, ni ska bara veta. Hittade det fina receptet på kakorna till höger i tidningen "Hembakat" och tänkte att dessa MÅSTE jag baka!
 
Men så insåg jag att vi inte har några blomformar, så om jag skulle göra såna hade jag fått skära blommor själv.. så jag valde att göra min egna lilla variant.. med en stjärnform - därav namnet stjärnkakor!
 
Dessa söta lejonkakor får jag helt enkelt göra en annan dag. Och tills den dagen ska jag ha införskaffat mig en blomform :)
 
Till dessa kakor behöver du:
1 1/4 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
½ citron, rivet skal (jag hoppade det för det fanns inga citroner i affären buhuu!)
4 dl vetemjöl
 
Till den lilla degen:
1 ½ msk vetemjöl
 
Till den stora degen:
1 ½ msk kakao
 
 
Börja med att röra ihop socker, smör och finrivet citronskal. Tillsätt mjölet och blanda ihop allt till en deg. Detta går lätt att göra i en matberedare. Och om degen blir, liksom min, alldeles för torr och smulig så går det bra att tillsätta vatten tills den får jämn konsistens.
 
Blev väldigt nedstämd när jag insåg att min deg var för smulig, men efter att ha blandat i lagom mängd vatten blev de återigen hanterbar. Tack gode gud för det! :)
 
Dela sedan degen i 2 delar. Den ena biten ska vara 1/3 av degen och den andra 2/3 av degen.
 
I den lilla degen knådar du in mjöl och i den större knådar du in kakao.
 
Denna knådning tar ett tag (i alla fall för mig) men degen får en fin konsistens :)
 
 
Rulla sedan ut den ljusa degen till en rulle. I receptet står det 3-4 cm i diameter, men så bred blev inte min, men du kan ju försöka göra det :)
 
Rulla sedan ut den mörka degen till en lika lång rulle (men den blir ju givetvis större eftersom det är mer deg). Kavla sedan ut den mörka degen så att den går att rulla runt den ljusa. Placera den ljusa mitt på den möraka degen och fäst ihop kanterna på den mörka degen försiktigt och jämnt, så att det ser naturligt ut.
 
Låt sedan degen vila i kylskåpet i ca 1 timme.
 
 
Sedan är det dags! Eftersom min deg var så liten kunde jag inte använda formen rätt på degen utan var tvungen att platta ut den någorlunda snyggt. Var försiktig om du ska kavla - degen kan gå i sönder. Det är inte heller så snyggt att få bruna fläckar på det vita så, som sagt, var försiktig!
 
Stansa ut stjärnorna med en stjärnform och ta bort degspillet på sidorna. Lägg sedan stjärnan på en bakplåtspappersklädd plåt och upprepa!
 
De degbitar som blir över kan ätas, men jag tror knappast någon människa orkar äta så mycket deg som jag fick över igår, så de kan du bara knåda ihop till en ny deg och använda igen. Då blir bitarna mörka. Jag valde att inte knåda min deg så nogrannt vilket gjorde att det blev vissa ljusa nyanser kvar i degen. Det blev ett snyggt mönster! Ni får se sen :)
 
 
Här har vi dem! Mina stjärnkakor. Väldigt olikt lejonhuvudena på bilden va? :) :) Och man kan såklart använda vilken form som helst. Ta den du tycker blir bäst!
 
Grädda sedan kakorna mitt i ugnen i 7-10 minuter i 180 grader. Tiden beror på tjockleken på kakorna.
 
Låt dem sedan svalna!
 
 
Tadaaa! Färdiggräddade!
 
De blev väldigt goda! Älskar såna här smörkakor.. de blir.. jag vet inte hur man ska förklara det, men de blir väldigt väldigt goda! Och chokladen på stjärnorna är också mycket god :) :)
 
 
Av degspillet från stjärnorna gjorde jag lite marmorerade hjärtan. De smakar mer choklad än stjärnorna om man säger så. Tyckte de fick ett fint mönster!
 
Mycket goda kakor. Lite pilligt - men det är det värt.. sen tycker jag ju det är kul när det är pilligt! :)
 
Får kanske gå upp och ta mig en kaka.. blev himla sugen av att se bilderna.. :) :)
 
 
Till top