J E N N I F E E R G E

Bergis

Brödutmaning, Matbröd Permalink0
För några veckor sedan nu bakade jag två bröd.. tror det var mitt uppe i förberedelserna för studenten som jag bakade dem. Av någon underlig anledning har jag fortfarande inte lagt upp det på bloggen, trots att bilderna är färdiga och receptet står skrivet i boken.. men nu är det äntligen dags! Detta är ett bröd som kallas för Bergis eller Barkis. Det är väldigt gott och med vallmofröna på toppen blir det nästan som roast'n'toast eller nåt...! Fast ändå inte, såklart.. :)
 
Till 2 limpor behöver du
25 g jäst
50 g smör
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl
1 ägg
vallmofrön
 
 
 Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och vattnet. Värm degspadet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet plus saltet.
 
Arbeta i det mesta av mjölet lite i taget tills degen släpper degbunkens kanter. Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Arbeta sedan degen i bunken och på arbetsbänken med lite av det resterande mjölet. Dela degen mitt itu. Ta undan en liten bit deg från varje del. Forma de stora degbitaran till släta, sprickfria längder. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
 
Dela sedan de små bitarna i två delar. Rulla ut dessa till smala längder och sno dem om varandra. Lägg snodden mitt på brödet och fäst den under brödet. (ni kan ju titta på hur bröden ser ut på mina bilder och föreställa er hur man ska göra isåfall.. det är inte så svårt som det kanske verkar!)
 
Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg eventuellt blandat med lite vatten. Strö på vallmofrön, så mycket som du tycker är lagom.. :)
 
 
Grädda bröden i neder delen av ugen i 225 grader, ca 25 minuter.
 
När bröden sedan har svalnat är det bara till att skära upp och provsmaka. Av mig får det högt betyg, liksom av Tilda och pappa. Ett enkelt vanligt bröd som jag tror kan vara omtyckt av de flest just eftersom det inte är några konstigheter på det.. vallmofröna på toppen gör ju bara det ännu godare! Typ som med vallmofrallor.. :) :)
 
Brödet funkar även att rosta, tycker jag!
 
 
 
Till top