Kolapaj med pekannötter

Pekannötter var en av huvudingredienserna i den paj jag gjorde i fredags. Och inte var det vilken paj som helst - det var kolapaj! Med pekannötter på toppen!
Den var väldigt god om jag får säga det själv! Det tyckte även alla andra som smakade.. typ.. Den påminner om knäck! :) :)
Receptet kommer från Leila Lindholms bok "A piece of cake"!

För att göra en paj så krävs det ju pajdeg! Jag valde att göra en mördeg och denna var glutenfri. Jag tänker dock ge er receptet på både en glutenfri och en vanlig pajdeg!
Glutenfri mördeg:
200 g Maizena (ca 4 dl, kolla på paketet vad 1 dl är i gram!)
100 g smör
vatten
Blanda Maizena och smör i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt sedan så pass mycket vatten att degen går ihop. Jag hade alldeles för lite vatten i min.. men men! Dessutom finns det säkert bättre recept på glutenfri mördeg än det här, men nu fick det bli detta för min del! Knåda degen så lite som möjligt och forma den till en boll. Plasta in bollen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Vanlig mördeg:
150 g kallt smör
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ekologiskt ägg
½ msk kallt vatten
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta sammans tills degen precis går ihop. Knåda inte! Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter

Nagga degen.
Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Därefter börjar vi göra kolasmeten som ju ska vara i pajskalet! Då behövs följande:
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
½ dl farinsocker
2 msk honung
1 ½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör
Pekannötter!
Det första vi gör är att dela vaniljstången på mitten och skrapar ur innehållet med en kniv. Jag har aldrig gjort detta tidigare så jag var lite tveksam till min metod, men samtidigt har jag sett folk som gör så på tv (där lär man ju sig allt viktigt!..) och det blev ju bra. Jag fick ut innehållet och kolan fick smak av vanilj senare!
Lägg vaniljstångens innehåll i en kastrull. I denna kastrull blandar du också ner alla ingredienser UTOM smöret och pekannötterna!

Sjud innehållet i cirka en timme, eller tills kolan är mellan 117-120 grader. Och sjud inte på högsta värme, utan var försiktig så kolan inte bränns vid. Temperaturen kan du lätt se med en stektermometer eller så gör du kulprovet! Kulprovet gör du genom att: Hälla lite kola i ett glas med iskallt vatten. Om smeten stelnar lite och och går att forma till en mjuk liten kula så är den färdig! Om inte så kommer kolan inte att stelna i pajskalet senare!
Just därför är det väldigt viktigt att kolan klarar kulprovet. Jag gör alltid kulprovet även om jag har en termometer för att verkligen vara säker på att kolan är klar.
Om kolan klarar kulprovet så rör du ner smöret klickvis i kastrullen.

Fyll sedan pajskalet med kolasmeten. Strö över pekannötter över kakan, så många som du tycker är lagom och blir fint. Ställ sedan in den i kylen för att svalna! :) :)
Därefter, när kolan är sval, så är det bara att hugga in!
Dock... vill jag ge ett litet tips... ta gärna ut kolapajen en stund innan ni ska äta den - annars är den nämligen stenhård och nästan oigenomtränglig! Vi fick till slut micra hela formen.. det går ju det med, men allra bäst är ju om den är ätklar från början! :) :)
Mycket god paj! Smaklig fika på er! :) :)