J E N N I F E E R G E

Mousakka

Glutenfri matlagning, Gratänger, Köttfärs Permalink0
 
Ikväll tänkte jag ge er receptet på något riktigt mumsigt som jag har lagat för läääänge läääängesen. Receptet ligger till och med redan uppe på bloggen, HÄR ligger det, diskret ihopblandat med bilden...
 
Så nu tänkte jag publicera det i sin hela form istället!
 
Du behöver
2 st auberginer
½ citron
1 gul lök
500 g köttfärs
2 st tomater
2½ msk tomatpuré
1½ msk smör
1½ dl mjölk
1 1/3 msk vetemjöl/kan ersättas med maizena för att få den glutenfri
1 äggula
100 g ost
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Muskot
Kanel
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Därefter skalar du auberginerna och skär dem i tunna skivor. Pressa över citronen på skivorna, en och en. Citronen gör att skivorna inte mörknar!
 
Varva sen skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och låt stå svalt i 30 min. Detta för att auberginerna ska hinna vätska ur sig.
 
 
Skala sen och skiva löken. Bryn den lite i matolja.
 
 
Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel...
 
 
När köttet är brynt och vätskan har avdunstat så tillsätter du tomaterna och tomatpurén under omrörning. Jag hade ingen tomatpuré så jag chansade med krossade tomater - det gick alldeles utmärkt!
 
Låt detta sjuda utan lock på medelvärme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
 
 
Därefter är det dags att fixa med auberginen. Skölj skivorna och torka av dem på papper. Hetta upp 2 msk olivolja istekpannan och stek tills de är guldgula. Låt rinna av på papper igen.
 
 
Nu ska vi göra lite bechamelsås!
 
Börja med att smälta smöret i en kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från spisen och rör i mjölet/maizenA. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp.
 
Ta sen kastrullen från spisen och ställ att svalna lite.
 
Varva sen aubergineskivor med köttröra i en ugnsfast form. Riv osten och vispa ner tillsammans med äggulan i såsen. Häll såsen över auberginerna och köttet.
 
Servera med en sallad och gratinera moussakan i 25-30 minuter!
 
Det är lite jobb bakom en moussakka men det blir väldigt gott, tycker jag! :)
Till top