J E N N I F E E R G E

Ugnsomelett med spenat och skinka!

Glutenfri matlagning, Ägg Permalink0
 
Tjena bloggen! Om typ femtio minuter ska jag ta spårisen in till stan och möta upp Sofie som kommer hit!! Wihoo hon ska stanna ända tills på söndag, så det kommer nog bli dåligt med bloggande i helgen. MEN! Här får ni ett mömzigt helgrecept som ni kan passa på att prova när jag är borta. För dig som gillar omelett är detta något för dig... fast 10 ggr godare eftersom man gör den i ugn! Och om du gillar räkor mer än vad du gillar spenat och skinka: kolla då HÄR!!!
 
Receptet på själva omeletten kommer från Leif Mannerströms bok "Husmanskonst" och stuvningsreceptet kommer från "Bonniers stora kokbok"!
 
Ugnsomelett till 4 portioner enligt boken:
5-6 ägg
3 dl mjölk
smör till formen
salt och peppar
 
Spenat och skinkstuvning:
500g färsk bladspenat eller 500g djupfryst hackad och tinad spenat
1 msk smör
1 dl mjölk
1 tsk maizena
½ krm salt
½ krm vitpeppar
1/4 krm muskotnöt
 
 
Då börjar vi med le omelett! Wohoowo..
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form (se min fina form ovan hehehe)..
 
Värm upp mjölken till nära kokpunkten. Vispa ägg, salt och peppar lätt med en visp.
 
Häll i mjölken och vispa ytterligare några tag. Därefter häller du smeten i formen.
 
Grädda omeletten i 15-20 minuter, tills omeletten har stelnat och börjat få små bruna blåsor på ytan. Den ska va fast men ändå krämig!
 
 
Och under tiden omeletten gräddas så gör vi lite spenat- och skinkstuvning!
 
Börja med att koka färks spenat. Detta gör du genom att du kokar upp lättsaltat vatten. Därefter lägger du ner spenaten och tryucker ner den under vattnet med en sked. Koka i ca 1 minut tills bladen är mjuka.
 
Häll av kokvattnet och spola spenaten hastigt med iskallt vatten! Häll av allt vatten och krama ur det vatten som är kvar.
 
 
Hacka sedan spenaten fint med kniv. Här skär du även din skinka i bitar. Och kolla så lite spenat det bidde... det var ju jättemycket i påsen men när man hällt ut det och kokat den så blir den verkligen typ 10 ggr mindre!
 
Jaja!
 
Låt spenaten och skinkan fräsa någon minut i smör i en kastrull. Därefter vispar du samman mjölk och maizena och häller ner det i spenaten.
 
Låt den koka upp och rör hela tiden! Sänk värmen och låt spenaten och skinkan småkoka i cirka 3 minuter. Krydda av med salt, peppar och muskotnöt.
 
 
Tadaaa!! Sen tar du ut din fina omelett och när den är ute brer du på din stuvning på den. Därefter: ÄT!
 
 
Väldigt gott tycker jag! Älskar ugnsomelett med stuvning på... räkstuvningen som jag länkade ovan är också JÅÄTTEGOD! Moms fililbaba tycker jenkost. Och man måste ju inte ha stuvning på om man inte vill, man kan servera omeletten som den är men med något annat till.. kanske lite kött... bacon.. fläsk... inte vet jag.. sallad...? Ja, vad ni vill! Väldigt gott är det i all afall och ENKELT eftersom omeletten sköter sig själv i ugnen!
 
Detta blir mitt middagstips till den stundande helgen helt enkelt!
 
 
 
 
 
 
Till top