Pumpasoppa
Åh idag får ni receptet på en JÄTTEGOD och JÄTTEENKEL soppa! Blev väldigt väldigt positivt överraskad faktiskt även om jag förväntade mig något mumsigt!
I Italien åt jag nog det godaste jag någonsin ätit: det var en tortellini med pumpa i. Och så lite parmesan på. Tänk liksom, pumpa är rätt så sött och så har man salt parmesan SÅ JÄDRA JÄDRA JÄDRA GÖTT!!
Sen dess har jag varit lite sugen på att faktiskt laga nåt med pumpa. Så när jag handlade och såg den lilla pumpan ligga där och kosta vad den nu kostade ås slog jag till och tog den! Detta är en butternut-pumpa som jag tror finns i affären just nu alltså! Och som sagt: WOW VAD GOTT DET BLEV! Och enkelt! MAn behöver inte så många ingredinser för pumpan är så.. bra i sig! Ni får helt enkelt prova själva!
Till 4 personer
1½-2 kg pumpa
1½-2 kg pumpa
2 medelstora gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk smör
1-2 tsk torkad timjan
5 dl vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
ca 2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk örtsalt
ca 1 krm svart- eller vitpeppar
Börja med att skala pumpan! Det gör du på bästa sätt genom att dela den i mindre halvor och sedan tälja av skalet. Om du har en riktigt jävla kass kniv som jag så tar det en halv evighet och du kommer vilja döda någon men I PROMISE DET ÄR VÄRT DET och har du en vass kniv: grattis.
Ta bort det trådiga kärnhuset och alla kärnorna! Skär pumpaköttet i stora bitar och lägg dem åt sidan.
Skala och gorvhacka de gula lökarna. Skala vitlöksklyftan och skiva den tunt (eller fuska som jag och ta vitlökspulver).
Fräs först den gula löken på ganska svag värme i olja och smör i en stor kastrull tills löken blir liet genomskinlig, lägg då i vitlök och timjan. Lägg också ner pumpabitarna och låt allt fräsa i några minuter.
Sedan häller du i vattnet, smular ner buljongtärningarna och koka upp det hela. Låt det koka under lock i 30-40 minuter tills pumpabitarna är riktigt mjuka.
Ta upp 1-2 dl av vätskan i kastrullen och häll det i en kopp som du ställer åt sidan. Mixa sedan det osm är kvar i kastrullen i tre fyra omgångar i matberedare eller kör med en stavmixer direkt i så det blir en slät soppa.
Tillsätt gräde och tomatpuré och rör om. Om soppan är för tjock i konsistensen, späd då lite i taget med det sparade kokspadet!
Och glöm för GUDS SKULL INTE ATT SMAKA AV MED SALT OCH ÖRTSALT OCH PEPPAR! Jag smakade soppan innan jag kryddat och tyckte väl den var okej, men ganska intetsägande.. kryddade sen och JÄVLAR DET VAR EN SMAKEXPLOSION och vilken skilllnad det bidde!!
MMMMM
Servera din soppa med vad du vill! Typ ett gott bröd.. baugetter eller nåt sånt hae varit gott, men jag körde på rostmacka. Det var också SKITGOTT!
Denna soppan är så välförtjänt elle vad man ska säga. Som jag sagt 39029 ggr nu, väldigt enkel, men så god och smakrik! Dessutom behöver den inte koka så länge.
Rekommenderas för alla!! Den är len och mjuk i smaken och lite söt som pumpa ju är men timjanen sätter också sin smak tillsammans med örtsaltet. Denna soppan måste jag göra snart igen!!!