J E N N I F E E R G E

Morotslimpor!

Matbröd Permalink1
Jag bakade bröd i förra veckan! Det var längesen sist, jag har inte hunnit eller haft lust. Men nu när jag väl stod där vid min hatälskade brödassitent så kändes det bra och roligt!
 
Det blev bröd med morötter i, så gott. Jag har lite dille på att prova bröd med olika saker i, exempelvis med morötter eller potatis eller gröt.. det blir saftigt och bra! Receptet kommer från hembakat.
 
Till 2 limpor behöver du:
25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm (jag bytte ut till vatten vilket går helt ok!)
1½ tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl ljus sirap
125 g morötter, fint rivna
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
5-6 dl rågsikt
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, morötter och havregryn. Blanda ordentligt!
 
Tillsätt vetemjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, rekommendation att göra detta i maskin alltså hehe. Låt därefter degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 
När din deg jäst klart knådar du igenom den på mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma dessa till söta limpor som du lägger i limpformar, ca 1½ liter, klädda med bakplåtspapper.
 
Strö över lite vetemjöl och snitta dem med en vass kniv. Låt bröden jäsa en gång till under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
 
Sätt in bröden längst ner i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda limporna i ca 35 minuter! Låt dem därefter svalna i formarna.
 
Mina limpor var nog inte inne tillräckligt länge, för de blev något döbakta men sanningen är.. jag gillar ju när brödet är lite döbakt och degigt. Hehe!
 
Men de blev väldigt goda och var mycket lätta att göra! Så skönt med bröd som man har i limpformar, även om man kanske inte lyckas forma en så där jättesnygg limpa så blir de automatiskt snygga för de jäser ju till sig i formen och får en fin liten brödform. Me likey!
 
Nu har jag precis duschat efter ett gympass och smörjt in mig med brun utan sol.. jag jobbade idag och dagen var riiiiktigt långsam, jag har varit sömnig hela hela dagen! Men nu är det snart läggdags. Kram på er.
 
#1 - - Mamma:

Åh hembakat bröd! 😋😋😋😋

Till top