Glutenfria sockerbullar med vaniljkräm
Hörrni vad sägs om lite glutenfria sockerbullar med vaniljkräm inuti? Det låter väl inte helt fel? Nä jag tänkte väl det!
I torsdags var jag supersugen på att baka bullar av någon anledning, så det gjorde jag! Dom blev alltså glutenfria till mammas stora glädje men vi alla åt av dem och försökte att inte slikca oss runt munnen (det var omöjligt). Receptet är en blandning av två recept: ett från glutenfria bakboken och ett från sju sorters kakor. Det kommer nedan helt enkelt!:
Till ca 20 bullar:
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
1 msk Fiberhusk
1 dl socker
knappt ½ tsk hjorhornssalt
1 krm salt
1 ägg
8-9 dl glutenfri mjölblandning
ca 3 dl marsánkräm till fyllningen
smält smör
socker att rulla i
Börja med att smula ner jästen i degbunken. Smält matfett och tilsätt mjölk. Låt vätskan bli fingervarm, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt Fiberhusk och rör om. Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt socker, hjorthornssalt, salt, ägg och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakning. Arbeta väl i maskin och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta sedan ut degen på väl mjölat bakbord. Kavla den till en fyrkant och stansa ut runda formar av den, förslagsvis med ett glas ca 9 cm i diameter. Pensla ut din running lite sen så lägger du en klick marsánkräm i mitten. Nyp ihop degen i ändarna så att degen omsluter marsánen och lägger på en plåt med den ihopnypda sidan neråt. Låt sedan bullarna jästa övertäcka i 30 minuter igen.
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader ca 10 minuter. När bullarna svalnat något smälter du smör och penslar dem med. Därefter rullar du dem i strösocker: och vips din sockerbulle är färdig!
Oerhört goda.. sockret är ju pricken över i:et tycker jag! Och inte alls så svårt som man kanske tror. Prova! Detta glutenfria receptet är dessutom lättkavlat och inte så kladdigt. Toppen jue!