J E N N I F E E R G E

Påsk-kakor!🐣🐰

Småkakor Permalink0

(null)Idag ska ni få ett smarrigt recept på söta påsk-kakor! Dessa godingarna bakade jag igår och dekorerade idag. Det är väl egentligen ett vanligt recept på mördegskakor, men med lite kyckling och kanin-formar blir det finfina påsk-kakor! 😍 De är väldigt lättbakade, det enda du ska tänka på är att degen behöver vila en stund i kylen (därför gjorde jag min dagen innan,så det går absolut att förbereda degen!) plus att du kan behöva värma upp den i handen lite när den kommit direkt från kylen, annars går det inte att kavla. Och om den blir för mjuk eller för välarbetad får du låta den vila i kylen en stund igen, för att sedan prova på att kavla ut den igen. 

Annars? Inga problem!

Till cirka 60 kakor behövs:

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

4 msk ljus sirap

5-7 dl vetemjöl (börja med lite och se om du behöver mer)

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Till glasyren behöver du:

2 dl florsocker

Ca 3 tsk vatten

Ev. Karamellfärg för att få färg på glasyren!

Börja med att vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan sirap och rör om. Blanda det mesta av mjölet med vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Jag rekommenderar att börja med 5 dl mjöl. Sedan rör du ihop mjölblandningen med smöret tills det blir en smidig deg. Om degen är för kladdig kan du hälla i mer mjöl. Täck degen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i cirka 1 timme. 

Sedan är det dags att kavla ut och stansa ut dina figurer! Kavla ut degen ca 3 mm tjock och stansa ut dina kakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädde i ugnen 5-10 minuter. Passa på! Mina tog typ 6-7 minuter att bli klara. Första gänget hade jag inne i 10 minuter utan att passa på dem och de brändes.. såklart.. fick slänga dem. 😡 Så håll koll!

(null)När de är gyllenbruna är de klara och låt dem kallna helt innan du tar på glasyr.

Självklart kan man ju hoppa över glasyren om man vill, men jag tycker det piffar upp lite när man har så här söta former på kakorna. Jag gjorde därför tre olika sorters glasyr: en svart, en gul/orange och en röd. Roligt!  

För att göra glasyren blandar du bara ingredienserna till den. Om du vill ha olika färger börjar du med att blanda florsocker med vatten, för att sedan hälla över lite glasyr i en annan skål. Glasyren ska vara ganska tjock i konsistensen. Om det är för lite glasyr är det bara att göra en sats till! 

Sen är det fritt fram att dekorera! Denna gången använde jag tandpetare för att få små linjer på kakorna… har provat med en mini-spritsare innan men det blev för pilligt, svårt och kladdigt. Tandpetare funkade helt okej! Har ni något tips på hur man på bästa sätt kan "rita" med glasyren på kakorna? Jag tar tacksamt emot 😍

(null)När glasyren stelnat är det bara att lägga ner kakorna i en kakburk! 

Dessa är supergoda! Prova vetja🥰

Annars så har jag lagt in sill idag och cyklat en massa! Först cyklade jag till affären för de hade lite extrapris på bra saker på Coop denna vecka, bland annat västerbottenost (!), lösgodis, jordgubbar och tomater (som tyvärr var slut - såklart…). Men ändå! Först tänkte jag att det fick bli mitt träningspass idag, att cykla till affären, men jag fick blodad tand och cyklade vidare til gymmet senare på eftermiddagen 😍 Så kul! Som jag skrev igår, jag har flyt med träningen nu och även lust! Skoj!!!🤩

Men nu är jag och kroppen trött! Ska fixa lite te sen läsa lite bok i sängen. Känns helt ok! Imorgon får jag veta hur det gått med min bil.. hoppas jag! Vi hörs då🚗

Till top