PĂ„sk-kakor!đŁđ°
Idag ska ni fÄ ett smarrigt recept pÄ söta pÄsk-kakor! Dessa godingarna bakade jag igÄr och dekorerade idag. Det Àr vÀl egentligen ett vanligt recept pÄ mördegskakor, men med lite kyckling och kanin-formar blir det finfina pÄsk-kakor!
đ De Ă€r vĂ€ldigt lĂ€ttbakade, det enda du ska tĂ€nka pĂ„ Ă€r att degen behöver vila en stund i kylen (dĂ€rför gjorde jag min dagen innan,sĂ„ det gĂ„r absolut att förbereda degen!) plus att du kan behöva vĂ€rma upp den i handen lite nĂ€r den kommit direkt frĂ„n kylen, annars gĂ„r det inte att kavla. Och om den blir för mjuk eller för vĂ€larbetad fĂ„r du lĂ„ta den vila i kylen en stund igen, för att sedan prova pĂ„ att kavla ut den igen.
Annars? Inga problem!
Till cirka 60 kakor behövs:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
5-7 dl vetemjöl (börja med lite och se om du behöver mer)
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Till glasyren behöver du:
2 dl florsocker
Ca 3 tsk vatten
Ev. KaramellfÀrg för att fÄ fÀrg pÄ glasyren!
Börja med att vispa smör och socker poröst. TillsÀtt sedan sirap och rör om. Blanda det mesta av mjölet med vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Jag rekommenderar att börja med 5 dl mjöl. Sedan rör du ihop mjölblandningen med smöret tills det blir en smidig deg. Om degen Àr för kladdig kan du hÀlla i mer mjöl. TÀck degen med plastfolie och lÄt stÄ i kylskÄpet i cirka 1 timme.
Sedan Àr det dags att kavla ut och stansa ut dina figurer! Kavla ut degen ca 3 mm tjock och stansa ut dina kakor. LÀgg dem pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och grÀdde i ugnen 5-10 minuter. Passa pÄ! Mina tog typ 6-7 minuter att bli klara. Första gÀnget hade jag inne i 10 minuter utan att passa pÄ dem och de brÀndes.. sÄklart.. fick slÀnga dem.
đĄ SĂ„ hĂ„ll koll!
NÀr de Àr gyllenbruna Àr de klara och lÄt dem kallna helt innan du tar pÄ glasyr.
SjÀlvklart kan man ju hoppa över glasyren om man vill, men jag tycker det piffar upp lite nÀr man har sÄ hÀr söta former pÄ kakorna. Jag gjorde dÀrför tre olika sorters glasyr: en svart, en gul/orange och en röd. Roligt!
För att göra glasyren blandar du bara ingredienserna till den. Om du vill ha olika fÀrger börjar du med att blanda florsocker med vatten, för att sedan hÀlla över lite glasyr i en annan skÄl. Glasyren ska vara ganska tjock i konsistensen. Om det Àr för lite glasyr Àr det bara att göra en sats till!
Sen Àr det fritt fram att dekorera! Denna gÄngen anvÀnde jag tandpetare för att fÄ smÄ linjer pÄ kakorna⊠har provat med en mini-spritsare innan men det blev för pilligt, svÄrt och kladdigt. Tandpetare funkade helt okej! Har ni nÄgot tips pÄ hur man pÄ bÀsta sÀtt kan "rita" med glasyren pÄ kakorna? Jag tar tacksamt emot
đ
NÀr glasyren stelnat Àr det bara att lÀgga ner kakorna i en kakburk!
Dessa Ă€r supergoda! Prova vetjađ„°
Annars sĂ„ har jag lagt in sill idag och cyklat en massa! Först cyklade jag till affĂ€ren för de hade lite extrapris pĂ„ bra saker pĂ„ Coop denna vecka, bland annat vĂ€sterbottenost (!), lösgodis, jordgubbar och tomater (som tyvĂ€rr var slut - sĂ„klartâŠ). Men Ă€ndĂ„! Först tĂ€nkte jag att det fick bli mitt trĂ€ningspass idag, att cykla till affĂ€ren, men jag fick blodad tand och cyklade vidare til gymmet senare pĂ„ eftermiddagen đ SĂ„ kul! Som jag skrev igĂ„r, jag har flyt med trĂ€ningen nu och Ă€ven lust! Skoj!!!đ€©
Men nu Ă€r jag och kroppen trött! Ska fixa lite te sen lĂ€sa lite bok i sĂ€ngen. KĂ€nns helt ok! Imorgon fĂ„r jag veta hur det gĂ„tt med min bil.. hoppas jag! Vi hörs dĂ„đ