Budapestrulle!
Eller budapeststubbe, som Camilla Hamid väljer att kalla det i sin bok! Receptet är hennes och var väldigt trevligt att baka efter, bortsett från mina små nybörjarmisstag😃
Till 8-10 bitar behöver du:
1½ dl rostade hasselnötter
½ dl majsstärkelse
1 ½ dl + 2 dl strösocker
5 äggvitor från stora ägg (eller 6 från ägg i storlek M)
Till fyllningen behöver du:
3 dl vispgrädde
2 burkar konserverade manadarinklyftor
+ 25 g mörk choklad för garnering!
Phew! Börja med att mixa ihop hasselnötterna till ett fint smul. Blanda sedan dem med majsstärkelse och 1 ½ dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan medan du fixar resten.
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Jag vispade mina i en glasskål för säkerhets skull, eftersom det ju kan finnas lite fett kvar i plastbunkar, vilket gör att det kan påverka huruvida äggvitorna blir fasta eller inte. Efter rejält vispande så tillsätter du 2 dl strösocker i omgångar under vispning. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna löst upp sig!
Häll ner nötblandningen och vänd runt försiktigt. Häll sedan upp smeten i en spritspåse med en stor rund tyll. Jag hade inte särskilt stor rund tyll, så det går bra att ha en liten också. Spritsa ut längder på långsidan i en bakplåtspappersklädd långpanna. Om du inte har några spritstyllar kan du bre ut smeten vanligt på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har blivit hård och fått lite färg. Gör inte som jag och ta ut den för tidigt! Jag tror det var en bidragande orsak till varför min maräng inte höll ihop sig när jag skulle flytta den..
Låt svalna helt. Sedan vänder du bottnen upp och ner på ett annat papper och tar bort det övre bakplåtspappret. Du ska alltså ha den sidan som varit ner mot bakplåtspappret upp. Sedan brer du ut vispad grädde på hela bottnen och toppar med dina mandarinklyftor! Spara några mandarinklyftor till servering, om du vill.
Man kan också byta ut mandarinklyftorna till andra färska bär om man önskar... Jag ville dock vara lite traditionell och körde därför med mandarinklyftor😃
Sedan är det dags att rulla ihop! Rulla ihop till en rulle längs långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar och rulla en sektion i taget. Förhoppningsvis har du gräddat din bottnen lite längre än mig, vilket gör att den håller ihop lättare!
Sedan ställer du in rullen i kylen.
Avsluta med att smälta choklad över ett vattenbad och garnera din rulle med. Rullen kan vila i kylen tills den ska ätas eller ätas direkt efteråt! Jag toppade det hela med två mandarinklyftor per bit!
Jag serverade alltså rullen i bitar eftersom den gick sönder! Det gick alldeles utmärkt det också, man ska ju ändå skära upp den så om du också råkar ta sönder marängen är mitt tips att göra så. Och dekorera rikligt med choklad och mandariner, så har du räddat det!😍
Oavsett utseende var den i alla fall god! Jag är nöjd med smaken på marängbottnen, gud ad gott det är med nötmaräng 😍 och vispgrädde.. och mandariner.. så det blev en lyckad efterrätt trots allt!😍
Roligt att få prova på något nytt! Vem vet vad det blir nästa gång jag bakar?! Imorgon är det ju kanelbullens dag och jag känner redan att jag inte kommer hinna baka - så jag köpte mig några bullar nu när jag var på ICA med Oliver😁 Lika bra att "kasta in handduken" istället för att ställa mig och stressbaka imorgon, då är det inte ens roligt och blir inte lika gott när man måste anstränga sig så mycket. Det får bli köpe-kanelbullar, och det är väl inte så dåligt tycker jag😍