Bisses partybröd!
Jag bakade äntligen bröd i söndags! Det känns som det var ett tag sedan?? Tror jag gjorde en filmjölkslimpa sist som blev sådär.. men nu var det dags för ett bröd ur Rutiga bakboken och från min brödutmaning! Som jag kämpar med den forfarande såhär x
antal år efteråt.. 😁
Men Bisses partybröd stod alltså på schemat i söndags och när jag bakade ut brödet förstod jag varför det kallades för partybröd - för det är ett gigantiskt jättebröd! En stor degklump formades till en oval limpa som blev ett rejält bröd med stora skivor.
Jag fick dela dem på mitten när jag skulle frysa in det så de fick plats i mina små 1 liters påsar..
Och här kommer receptet!
Till 1 gigantisk limpa:
50 g jäst
50 g smör
7 dl vatten
3 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk malda brödkryddor
1 liter ljust lantbrödsmjöl (jag tog lantbrödsmjöl fyra sädesslag för jag vet inte om det ljusa ens finns i affären längre hmm….)
Ca 1 liter vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, häll på vattnet och ljumma till fingervärme alltså 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, brödkryddor, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta
degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa till dubbelstorlek under bakduk cirka 30-40 minuter.
Sedan knådar du degen med resten av vetemjölet! Forma degen till ett stort ovalt bröd. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Gör lite roligt mönster i degen md hjälp av en vass kniv eller rakblad. Stör över lite mjöl och låt återigen jäsa under bakduk
ca 30 minuter.
Efter en stunds jäsning sätter du igång ugnen på 225 grader.
Grädda sedan brödet i nedre delen av ugnen på 225 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. Om du vill veta när brödet är klart kan du sätta en termometer i brödet i slutet av gräddningen. När termometern
visar 94 grader är det färdigt.
Och såhär stort blev det! Inte det snyggaste mönstret (jag försökte få till löv) men helt okej. Framförallt blev det gott!!
Det håller väl sig sådär i plastpåse någon dag så det bästa är nästan att antingen äta det direkt, eller att frysa in och rosta upp när det är dags att äta! Eller låta det tina långsamt. Så gjorde jag idag till exempel när jag hade soppa med mig till
jobbet, jag tog fram en brödbit på morgonen och lagom till lunch var den tinad och god till min soppa!
Jag är nöjd och till och med Joel godkände brödet! 😍
Det finns ett lager i frysen nu med bröd så jag klarar mig ett tag framöver! Vi har beställt från mathem de två senaste veckorna och det är ju så löjligt bekvämt?! Även om det är lite dyrare, men det kan det vara värt..!