Glutenfria lussekatter
Saffran. Den magiska kryddan. Som doftar så gott. Som lyser så rött... Som är så god.... och ger så fin färg..
Jul, det är vad saffran är!
Liksom lussekatter - vilket var på schemat i söndags. Det var under tiden lussekatterna jäste som jag gjorde min pepparkaksmüsli, men nog om den - fokus ligger ju på lussekatterna nu!
Det blev glutenfria lussekatter för vi resonerade kring att de ändå inte kommer ätas upp så fort... men vi insåg nog båda två, jag och mamma, att jag får nog ta och göra en "vanlig" sats också. Eller två... för de kommer gå åt... det gjorde de förra året minns jag! Att jag inte kom ihåg det i söndags!
Men men, det får väl bli helgens bakprojekt kanske? På fredag kan jag ju baka det! För på lördag och söndag är jag inte hemma.. eller så får jag göra det i nästa vecka.. jaa... möjligheterna är oändliga. Jästen och saffranen står ju kvar, det är bara jag som måste lägga tid på det om man säger så.. :) :)
Och här kommer receptet! - jag gjorde dubbel sats av det som står nedan.
Till ca 15 kusar eller 1 större bröd:
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
½-1 msk Fiberhusk
1 dl kesella
1 påse saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
½ ägg (den andra halvan ska du pensla bullarna med!)
6-7 dl glutenfrimjölblandning
Börja med att smula ner jästen i degubnken. Smält sedan smöret och tillsätt mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt Fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt kesella, stött saffran (stöt gärna den med socker - då löser den sig bättre "säger dom"), socker, salt, det halva ägget och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen väl! Den behöver inte lossna från degbunkens kanter, men ska inte vara så kladdig att den inte går att hantera.
Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Tada! Här är den jäst och tillknådad! SÅ FIN FÄRG!!!! Och när jag bakar bullar brukar jag använda mig av bakmattan som mamma köpt på IKEA - superpraktisk! Då slipper man torka deg som fastnat på diskbänken.
Strö resten av mjölblandningen på arbetsytan och knåda degen väl. Forma sedan degen till kusar eller andra större julbröd.
Såhär blev mina! Som de "brukar" se ut. När vi var små minns jag att jag gjorde en snigel.. :) :)
Låt sedan dina kusar eller katter jäsa (haha höll på att skriva sova!!) i ca 30 minuter övertäckta.
Garnera sedan dina lussekatter med russin! Även fast man inte tycker om russin så ser det så tomt ut utan! De blir ju sååå fina med russin i! Jag blir helt kär när jag ser den här bilden! Vill äta varenda en av dem!
Pensla sedan kusarna med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter (men kolla ugnen för mina var klara efter 6 minuter!!). Om du väljer att göra större bröd av degen gräddas denna i nedre delen av ugnen i 200 grader, 20-25 minuter.
Tadaaaa!!
Såhär blev dom till slut! Personligen tycker jag de var mycket finare innan de gräddades - men tio gånger godare efter att ha varit i ugnen. Den glutenfria degen är inte särskilt god... :) :)
Som sagt så får vi nog ta och baka några icke-glutenfria också! Jag älskar ju lussebullar så för min del gör det inget om det finns några kvar i frysen långt efter jul...