J E N N I F E E R G E

Ostglass

Cheesecakes, Glutenfri bakning Permalink0
 
Igår sa jag ju att jag skulle fixa efterrätt till dag.. och efterrätten var inget mindre än ostglass!! Mhhmmm! Älskade ostglass. Var så längesen jag åt dig så det satt fint med en bit (ehum två) idag!
 
Jag kan ju förvarna er om att det blir en hel del disk.. i alla fall disk av skålar då du behöver hela tre stycken; en till äggvitor; en till äggulor och till sist en till grädde. Men väldigt gott är det och det här behöver du för att kunna göra denna UNDERBARA glass!!
 
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
200 g Philadelphiaost
3 st ägg
Digestivekex (för att göra glutenfri ostglass ta glutenfria kex)
 
Vi börjar med att vispa äggvitorna. Med elvisp tills det blir hårt skum.
Därefter vispas grädden tills den är färdigvispad - inte för lös men inte alldeles för hård.
Vispa till slut äggulor, socker vaniljsocker och salt. Mellan gångerna behöver inte visparna diskas men kanske sköljas av för att de olika vätskorna inte ska blandas.
Rör därefter ner osten i äggulsmeten och rör om noga.
Rör ner grädden däri och rör till sist ner äggvitorna.
 
 
Smörj sedan en form med löstagbar kant. Smula ner några digestivekex (jag tog ca 3 men man får ta så många man vill) och häll därefter ner glassen i formen. Smula sedan några kex över glassen (där tog jag desto mer eftersom jag tycker det är väääldigt gott men som sagt; det är en smaksak! Ta inte så många om du inte gillar det och gillar du det - ta desto mer!

Plasta därefter in formen och ställ in i frysen. Gör gärna glassen så pass långt innan att den hinner stå ett dygn i frysen och stelna helt. Tänk på att ställa glassen rakt i frysen - annars rinner innehållet ut och vi vill väl inte söla ner hela frysen heller!!
 
 
När det sedan är dags att äta glassen får den gärna tas fram lite tidigare än precis innan servering så den hinner smälta lite grann och bli mjuk. Då är den som allra godast och smakar som allra bäst!
 
Denna ostglassen blev verkligen jättegod! Precis som jag mindes den. Och eftersom Oliver och Alva hade bakat kladdkaka var jag bara tvungen att ta en bit sådan också.. och en sked glass.. med massa saltlakritssås.. mums! Farligt gott det här med kakor och glass och sånt.. :)
 
 
 
 
Till top