J E N N I F E E R G E

Fryst nougattårta på nötig browniebotten!

Glutenfri bakning, Tårtor Permalink0
 
Nä, det var minsann inte det lättaste namnet på den här tårtan som jag bakade i på mitt kakkalas för snart två veckor sedan! Och nu, sådär lagom sent, kommer receptet. Tänkte publicera det på tåget i fredags, hade med mig bilder och allt på datorn MEN!! då hade jag såklart glömt att ta med receptet.
 
Typiskt!
 
Men nu är det dags. En lätt tårta att göra, men som tar lite tid. Den blir väldigt god och väääldigt mäktig. Lätt värd all den tiden!
 
Bland annat finns en hel burk med hasselnötskräm nedpregad i smeten.... mmm.. riktigt god och sliskigt söt hasselkräm.. me like.. :) :) och tårtan fick verkligen smak av den! Men men, nog om mitt tjatande om denna gudomliga tårta, här kommer recpetet! Som för övrigt är ifrån ICA Buffés tidning :)
 
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötter (350 g)
1 + 3 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100 g mjölkchoklad
250 g nougat
5 dl vispgrädde
smör och kakao till formen
ev. passionsfrukt eller kiwis till servering.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" formen och ca 2 cm av kanten med kakao.
 
Hacka hasselnötterna fint.
 
Vispa sedan ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och hasselnötter i en bunke!
 
Dela resten av äggen i gulor och vitor. Ha en bunke med gulor och en med vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen.
 
Häll sedan smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt sedan svalna.
 
Och glöm inte slicka av skålen sen!!! Den smakar jättegott... mmm...
 
 
Och som "topping" på kakan blev det en slags nougatblandning med nougat, choklad och vispgrädde.
 
Nougat var väääldigt gott att äta bara som det är också.. mmm.. och så fort jag köpte nougaten i affären kom jag och tänka på Mozartkulor som innehåller nougat.. får göra det nån dag..!!! Det är så gott.. mmm..
 
 
Hacka sedan chokladen och 2/3 av nougaten grovt. Smält dem i ett vattenbad.
 
Ta bort kastrullen/skålen från värmen. Vispa grädden löst.
 
 
Rör ner rumsvarma äggulor (viktigt att de är rumsvarma!) i äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse.
 
Bred ut moussen över kakan och ställ i frysen i minst 5 timmar!
 
När ytan känns fast tar du ut tårtan och ringlar över smält nougat på tårtan (den 1/3en som blev över tidigare) och ställ sedan tillbaka tårtan i frysen. Hit kan tårtan förberedas!
 
 
30 minuter innan servering tas tårtan fram (annars är den stenhård och går inte att skära i). Servera ev. med passionsfruktskött, eller gör som jag - servera med kiwis till! Och grädde!
 
En enkel, men tidskrävande tårta. Mycket god!! Och värd all tid, som sagt.
 
Desstuom är den fri från gluten! Precis vad vi gillar i detta glutenintoleranta hem. eller tja.. det är ju bara mamma som är glutenintolerant.. men ändå.
 
Supergod kaka och vet ni vad? Vi har kvar lite i frysen!! Jippie! :) :)
 
 
 
 
 
Till top