J E N N I F E E R G E

Bönsallad

Glutenfri matlagning, Sallad, Vegetariskt Permalink0
 
Idag får ni ett enkelt recept på en kall bönsallad som man med fördel kan äta till lunch eller liknande! Jättegott och lätt att laga! Receptet kommer från Bonniers kokbok som innehåller massa roliga recept!
 
Till 4 personer:
300g pinto- eller vita bönor
300g frysta broccolibuketter
3 morötter
2 purjolökar
1 röd paprika
1 gul paprika
 
Salladssåsen:
1 äggula
1 msk pressad citronsaft
2 tsk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
1-1½ tsk salt
½ krm svartpeppar
2 dl crème fraich eller gräddfil
 
Jag bytte ut purjolöken mot rödlök och det gick alldeles utmärkt!
 
 
Om bönorna inte är kokta så blötlägg och koka dem, men om du som jag köpt bönor som redan är kokta så häll av vattnet och skölj dem noga!
 
Koka sedan broccolibuketterna nätt och jämnt färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och spola broccolin med kallt vatten. Låt den rinna av. Hur man ska koka broccolin brukar stå på paketen!
 
Skala sedan morötterna och skär dem i slantar. Skölj löken och skär den i bitar. Koka var för sig i lättsaltat vatten, låt ett litet tuggmotstånd vara kvar! Häll av vattnet och låt grönsakerna kallna.
 
Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Rör sedan ihop bönonra och alla grönsaker i en skål!
 
Därfefter är det dags att göra såsen! Löjligtenkel var den. Börja med att blanda äggula, citron och senap till såsen. Droppa i olja under ständig vispning. Smaksätt med salt och peppar. Vänd därefter ner crème fraich el gräddfil vad du nu väljer. Häll såsen över salladen och blanda runt väl.
 
 
Sedan: äääät!!
 
Jag åt med bröd till: rostad macka var faktiskt löjligt gott till men tror det hade varit smarrigt med surdegsbröd till eller något lite mer ordentligare..!
 
En enkel lunch eller lättare middag helt enkelt: och om man vill ha nåt mer matigt kan man ju istället för bröd koka potatis till tänker jag och ha det i bönsalladen. Då blir du mer säker på at du blir mätt.. :)
 
Detta gjorde jag på en halvtimme ungefär en dag då jag började kl 13 i skolan. Så enkelt och lättlagat var det! :)
 
Till top